Σύσκεψη για τις αρχαιότητες στο Δήμο Μουζακίου

2.000.000 ΕΥΡΩ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των Γόμφων, Αργιθέας και Ιθώμης

 

Ευρεία σύσκεψη για τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μουζακίου πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου Μουζακίου κ. Γεωργίου Κωτσού, του Διευθυντή της ΛΔ’    Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, Δημοτικών Συμβούλων και προέδρων Τοπικών Συμβουλίων.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από την πλευρά του Δήμου Μουζακίου, όπου στη σχετική μελέτη περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο κ. Κωτσός στο καλωσόρισμά του προς τους παριστάμενους έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης λέγοντας:

«Ο Δήμος Μουζακίου εκπονεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας με το ποσό των 350.000 ΕΥΡΩ) που θα αποτελέσει το εδαφικό σύνταγμα του Δήμου μας, όπου οριοθετούνται οι χρήσεις γης, μεταξύ αυτών και οι αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Καλέσαμε λοιπόν σήμερα τον κ. Χατζηαγγελάκη διότι ο μελετητής του Γ.Π.Σ. αποτύπωσε σε χάρτες τους αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσία, ώστε να μας εξηγήσει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για  να αποφευχθούν μελλοντικές εμπλοκές τόσο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όσο και σε δημοτικά έργα. Θυμίζω ότι ο Δήμος Μουζακίου είναι μία έντονα αναπτυσσόμενη περιοχή που στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο οι ιδιωτικές επενδύσεις έφτασαν τα 35.000.000 ΕΥΡΩ. Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει ενημέρωση γύρω από τον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων από την αρχαιολογική υπηρεσία και να αποφευχθούν εμπλοκές στο μέλλον κρίναμε σκόπιμο να γίνει η σημερινή συζήτηση με τον Διευθυντή της ΛΔ’    Εφορείας Αρχαιοτήτων.»

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηαγγελάκης αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών χώρων του Μουζακίου, τους παρουσίασε έναν-έναν τονίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης του καθενός απ’ αυτούς.

Παράλληλα ενημέρωσε για την κείμενη νομοθεσία που διέπει τους αρχαιολογικούς χώρους και επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνεργασία της υπηρεσίας του με το Δήμο Μουζακίου και τα Τοπικά Συμβούλια προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις πριν την οριστική οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Παράλληλα ο κ. Χατζηαγγελάκης έκανε γνωστό ότι η υπηρεσία του προωθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Γόμφων σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργιθέας και της Ιθώμης μέσα από μία φιλόδοξη μελέτη που αγγίζει σε προϋπολογισμό τα 2.000.000 ΕΥΡΩ.

Επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου προωθείται η υλοποίηση Εργαστηρίου Συντήρησης των αρχαίων κινητών ευρημάτων, η έκθεση και η ανάδειξη αυτών που ανακαλύπτονται στην ευρύτερη περιοχή Μουζακίου σε κτίριο που θα παραχωρηθεί από το Δήμο Μουζακίου γι’ αυτό το σκοπό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφού πρώτα διαμορφωθεί κατάλληλα.

Από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων που γειτνιάζουν με τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο τέλος ο κ. Χατζηαγγελάκης έδωσε τις απαντήσεις διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αρχαιολογική υπηρεσία. Ακόμη συμφωνήθηκε στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε συνεργασία με τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους επιτόπου να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους  και να δοθούν διευκρινήσεις επί του πεδίου.