Γεωλόγος του ΙΓΜΕ στη Δρακότρυπα

 

Γεωλόγος του ΙΓΜΕ στη Δρακότρυπα

Η γεωλόγος του ΙΓΜΕ κ. Ναταλία Σπανού συνοδεία του αντιδημάρχου Μουζακίου κ. Γκούμα και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Δρακότρυπας κ. Μπούρμπου έκανε αυτοψία στην υπό εξέλιξη κατολίσθηση στην περιοχή «Βαρκά» μετά από σχετικό αίτημα που απηύθυνε ο Δήμος Μουζακίου.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει μεγάλη κατολίσθηση στη Δρακότρυπα, μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και δύο κατοικίες που βρίσκονται ανάντη του δρόμου.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κατολίσθηση ο Δήμος Μουζακίου κινητοποιήθηκε και με γεωλόγο που διέθεσε το ΚΕΨΕ της ΔΕΗ έγινε η πρώτη αυτοψία, όπου διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν το μέγεθος του προβλήματος. Στη συνέχεια απεστάλη έγγραφο στο ΙΓΜΕ, με το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μετά την ανάληψη από το Δήμο Μουζακίου της σχετικής δαπάνης που ζητούσε το ΙΓΜΕ, ήρθε χθες επιτόπου η γεωλόγος κ. Σπανού, όπου διαπίστωσε με τη σειρά της το πρόβλημα και παράλληλα έκανε γνωστό στο Δήμαρχο Μουζακίου ότι υπάρχει στο ΙΓΜΕ καταγεγραμμένο ιστορικό κατολισθήσεων στην περιοχή από το 1963. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία της περιοχής είναι «Βαρκά».

Η κ Σπανού επεσήμανε ότι η περιοχή είναι επιρρεπής σε κατολισθητικά φαινόμενα και είναι αναγκαίο να μελετηθεί συνολικά και να χαρτογραφηθεί, διότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο σημείο όπου υπάρχει έξαρση, αλλά σε μία πολύ ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα τόνισε πως η συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου θα απαιτήσει πάρα πολλά χρήματα και γι’ αυτό το λόγο ο Δήμαρχος κ. Κωτσός της ζήτησε γραπτή αναφορά με τις προτάσεις της, οι οποίες να έχουν δύο σκέλη. Το πρώτο να αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου να προστατευθούν οι οικίες και η οδική πρόσβαση και το δεύτερο να αφορά τη συνολική παρέμβαση που πρέπει να γίνει στην περιοχή.

Επίσης η κ. Σπανού συνέστησε να μη γίνει καμία παρέμβαση πριν η περιοχή στεγνώσει από τα νερά, διότι υπάρχει άμεσος ο κίνδυνος επιδείνωσης του προβλήματος.

Τέλος ο κ. Κωτσός ζήτησε από την κ. Σπανού η έκθεσή της να συνταχθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε ο Δήμος να συμπεριλάβει τις προτάσεις της σε μελέτη που ετοιμάζει για την αντικατολισθητική προστασία του Δήμου, που θα την καταθέσει για χρηματοδότηση στο Δ΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας