Αντίθετοι στο κλείσιμο του Γυμνασίου οι φορείς του Αγναντερού



Την πλήρη τους αντίθεση στη φημολογούμενη κατάργηση του Γυμνασίου εξέφρασαν σύσσωμοι οι φορείς του Αγναντερού στην πολυπληθή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Σχολείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δημάρχος Μουζακίου κ. Γεωργίος Κωτσός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φροξυλιάς Βάιος, ο Αντιδήμαρχος κ. Στεφανής Θωμάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Καρανίσας Αντώνης, Τζιβέλης Απόστολος, Ντόντος Χρήστος, Πάντος Άγγελος, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Σκόνδρα, εκπρόσωποι του Υφυπουργού κ. Ρόβλια και των Βουλευτών  του Νομού μας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Τσαφίτσας, η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Αλεξάνδρα Πάτρα καθώς και πλήθος δημοτών.
Μετά την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος κ. Κωτσός και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Αλεξανδρή αποφασίστηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς:
Ψήφισμα
των φορέων του Τοπικού Διαμερίσματος Αγναντερού

Όλοι οι φορείς της Τοπικής Κοινότητας του Αγναντερού συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Γυμνάσιο του Αγναντερού παρουσία του Δημάρχου Μουζακίου κ. Γεωργίου Κωτσού, εκπροσώπων του Υφυπουργού κ. Ρόβλια και των Βουλευτών  του Νομού μας, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Τσαφίτσα, πλήθους δημοτών και αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω:
•    Εκφράζουν την πλήρη τους αντίθεση στη φημολογούμενη κατάργηση του Γυμνασίου Αγναντερού
•    Συγκροτούν συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους:
1.    Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φροξυλιά Βάιο
2.    Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τσαφίτσα Ευάγγελο
3.    Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου κ. Αλεξανδρή Αποστολία
4.    Εκπρόσωπο της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ντόντο Χρήστο
5.    Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγναντερού κ. Πάτρα Αλεξάνδρα
Προκειμένου να συντονίσει στο εξής τις ενέργειες της τοπικής κοινωνίας για  να εκφράσει την αντίθεσή της στη φημολογούμενη κατάργηση του Γυμνασίου.
Εδώ να επισημανθεί πως το Γυμνάσιο του Αγναντερού στελεχώνεται μόνο από παιδιά του χωριού, το οποίο σημειωτέον ήταν έδρα του πρώην Δήμου Παμίσου και ένα από τα πλέον ζωντανά χωριά του Νομού μας.
Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χωρίς σχέδιο και προοπτική κατάργηση των σχολικών μονάδων, που επί της ουσίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα το αξιόλογο στη μαθητιώσα νεολαία, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.
Μία πιθανή κατάργηση του Γυμνασίου Αγναντερού θα αναγκάσει τους μαθητές να μετακινούνται καθημερινά με άμεση συνέπεια την ταλαιπωρία, τους αυξημένους κινδύνους από τη μετακίνηση, το χάσιμο πολύτιμου χρόνου, επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στην οικογένειά τους και απομάκρυνση από το γνώριμο περιβάλλον στο οποίο έχουν μεγαλώσει σε μία ευαίσθητη ηλικία, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να τα οδηγήσει και εκτός σχολείου.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου, η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σ’ αυτό είναι άριστα και διασφαλίζουν την βέλτιστη παρεχόμενη εκπαίδευση στους μαθητές, οι οποίοι απαιτούν ιδιαίτερης προσοχής καθώς προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και τα ολιγομελή τμήματα τους δίνουν περισσότερα εφόδια και ευκαιρίες συμμετοχής στη μάθηση.
Τέλος η πιθανή απομάκρυνση ενός σχολείου από την περιφέρεια σηματοδοτεί συρρίκνωσή της, πολιτιστική υποβάθμιση και επιδρά αρνητικά στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Επιτέλους στην εκπαίδευση δεν μπορούν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο οι ψυχροί αριθμοί, αλλά τα παιδιά που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας, για το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε σκληρά.