Προληπτικός έλεγχος των γυναικών για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου στο Δήμο Μουζακίου

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου του Ελληνικού Ιδρύματος ογκολογίας στο Δήμο Μουζακίου, με στόχο να εξεταστούν προληπτικά το δυνατόν περισσότερες γυναίκες της ευρύτερης περιοχής.
Τα παραπάνω συμφώνησαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας κ. Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Δημαρχείο Μουζακίου παρουσία του Διοικητή της 5ης  ΥΠΕ κ. Τομάρα.
Η κινητή μονάδα θα εγκατασταθεί στο χώρο δίπλα από το Δημαρχείο και οι ενδιαφερόμενες γυναίκες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού, τραχήλου και μήτρας. Η πλήρης κάλυψη των δαπανών θα γίνει με χορηγία του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.


«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Αμπατζόγλου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν στον τομέα της πρόληψης σ’ ένα ευαίσθητο τομέα όπως είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του τραχήλου. Καλούμε όλες τις γυναίκες της περιοχής μας να αξιοποιήσουν την εδώ παρουσία της κινητής μονάδας ογκολογίας και να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις δωρεάν. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δράση στον τομέα της πρόληψης όπου και εμείς ως δημοτική αρχή δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα» τόνισε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.


Οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, το συντονισμό των οποίων θα αναλάβουν ο Δήμος Μουζακίου και το Κέντρο Υγείας Μουζακίου και συγκεκριμένα η Επισκέπτρια Υγείας και π. Αντινομάρχης κ. Βασιλού η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση του Δημάρχου κ. Κωτσού με τον κ. Αμπατζόγλο και τον κ. Τομάρα, Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φροξυλιάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μηνίτσιος και Κωνσταντάκος, και ο Υποδιευθυντής Διοικητικού του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Γρηγορίου.
Σε όσες από τις γυναίκες που θα εξεταστούν κριθεί απαραίτητη η πραγματοποίηση συμπληρωματικών εξετάσεων (συμπληρωματική μαστογραφική λήψη, λοξή, μεγεθυντική, υπερηχογράφημα,, κυτταρολογική, παρακέντηση δια λεπτής βελόνας κλπ) θα τους δοθεί η δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας στην Αθήνα. Και οι συμπληρωματικές εξετάσεις θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.


Αν σε κάποιες γυναίκες κριθεί απαραίτητη η χειρουργική διερεύνηση του προβλήματος θα τους δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής στα συνεργαζόμενα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας νοσοκομεία (Αγ. Σάββας, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός κλπ)
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Τομάρα ο Δήμαρχος Μουζακίου έθεσε το ζήτημα της επανόδου του Κέντρου Υγείας Μουζακίου στη Γ’ Ζώνη, όπως δεσμεύτηκε και ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Τομάρας εξέφρασε την έκπληξή του για την εξέλιξη στο όλο θέμα καθώς όπως διευκρίνισε ήταν και δική του πρόταση να ενταχθεί στη Γ’ Ζώνη το Κέντρο Υγείας Μουζακίου.


Τέλος ο κ. Τομάρας ενημέρωσε το Δήμαρχο Μουζακίου πως από τα χρήματα του ΕΣΠΑ που προορίζονται για το Νοσοκομείο Καρδίτσας θα γίνουν  δράσεις και στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, όπως η ανανέωση το ξενοδοχειακού εξοπλισμού.