Απολογισμός Δημάρχου Δήμου Μουζακίου

Με το κλείσιμο ουσιαστικά μιας διακριτής περιόδου για την αυτοδιοίκηση, μετά την ψήφιση του Καλλικράτη και την κατάργηση του Καποδιστριακού Δήμου Μουζακίου θεωρούμε σκόπιμο να γίνει συνολικός απολογισμός  στα 8 χρόνια της  διοίκησής μας του Δήμου μας.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου Μουζακίου  1/1/2003 βασικός μας στόχος ήταν «Να καταστεί το Μουζάκι στρατηγείο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής».
Φιλοδοξία μας ήταν ο Δήμος Μουζακίου να θωρακιστεί πολιτικά, επιχειρησιακά και αναπτυξιακά δεδομένου ότι είχαμε σε εξέλιξη το 3ο Κ.Π.Σ. ενώ διανοιγόταν μπροστά μας το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης, ώστε να δύναται να αναλάβει με επιτυχία τις αυξημένες αρμοδιότητες και απαιτήσεις που καλούνταν να φέρει σε πέρας.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και προωθήθηκαν δράσεις και έργα σε πολλαπλά επίπεδα:


Πολιτικό

Σε πολιτικό επίπεδο καταστήσαμε σαφή τη στρατηγική θέση του Δήμου Μουζακίου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, Αργιθέας κλπ. μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις με όμορους Δήμους, που μάλιστα είχαν σοβαρά αποτελέσματα.
Οι διαδημοτικές συνεργασίες με τους Δήμους Αργιθέας, Αχελώου, Παμίσου, Ιθώμης και την Κοινότητα Αν. Αργιθέας όπου επικεφαλής είναι ο Δήμος Μουζακίου αποτελούσε και αποτελεί αναγνώριση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου μας. Η από κοινού αξιοποίηση του προγράμματος leader με τους Δήμους της Αργιθέας εδραίωσε την ήδη πολύ καλή μας συνεργασία.
Επίσης η συνεργασία με τους Δήμους Πύλης, Γόμφων και Καλυβίων σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ανάπτυξης αποτελούν επίσης ένα σοβαρό βήμα της εξωστρέφειας και της συνεργατικότητας που αναπτύσσει ο Δήμος Μουζακίου.
Θυμίζουμε πως τα απορρίμματα του Δήμου μας  μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ μέσω του ΣΜΑ της Πύλης, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη που χρηματοδοτείται από το διαδημοτικό σκέλος του ΘΗΣΕΑ του Ν. Τρικάλων και αφορά το δρόμο Μουζακίου Πύλης από τη διασέλα, το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και αναμένουμε τη δημοπράτησή του με το ποσό του 1.500.000 ΕΥΡΩ..
Το γεγονός ότι είμασταν ο μοναδικός Δήμος της ευρύτερης περιοχής που κατέθεσε φάκελο για την πιστοποίηση ως προς τη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ δυνάμωσε την πολιτική και επιχειρησιακή θέση του Δήμου μας, καθώς είχε τη δυνατότητα να είναι φορέας υλοποίησης όχι μόνο έργα του Δ. Μουζακίου αλλά και όμορων Δήμων εφόσον αυτοί το επιθυμούσαν, όπως εξάλλου και έγινε σε πολλές περιπτώσεις. (βλέπε συνεργασίες με τους Δήμους  Αργιθέας, Αχελώου, Αν. Αργιθέας, Ιθώμης, Παμίσου, Πλαστήρα κλπ)

Επιχειρησιακό

Για να μπορέσει ο Δήμος μας να επιτελέσει με επιτυχία το μεγάλο έργο που οραματιζόμασταν να αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή ήταν  καθοριστικής σημασίας να διαθέτει το κατάλληλο επιχειρησιακό δυναμικό και την κατάλληλη διάρθρωση των υπηρεσιών του.
Προς αυτή την κατεύθυνση κάναμε πολύ σημαντικά βήματα
Εφαρμόσαμε διπλογραφικό σύστημα στο Δήμο.
Εγκαταστήσαμε και εφαρμόζαμε το σύστημα της αναλυτικής λογιστικής για καλύτερη και ουσιαστικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου.
Προκηρύξαμε θέσεις εξειδικευμένου  προσωπικού προκειμένου να αναβαθμίσουμε    το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας και να τον καταστήσουμε διαχειριστικά και επιχειρησιακά επαρκή. Έτσι μετά τη στελέχωση της τεχνικής μας υπηρεσίας με τοπογράφο μηχανικό και αρχιτέκτονα, προχωρήσαμε στις παρακάτω προσλήψεις:
1.    ενός μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστικών για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής,
2.    Ενός Τ.Ε. Λογιστικής με τριετή εμπειρία και δυνατότητα να υπογράφει ισολογισμούς προκειμένου να θωρακίσουμε την οικονομική μας υπηρεσία και να την καταστήσουμε λειτουργικά επαρκή.
3.    Ενός ΤΕ. 22 του Τμήματος Αυτοδιοίκησης προκειμένου να συγκροτήσουμε υπηρεσία προγραμματισμού στο Δήμο μας
Παράλληλα   προχωρήσαμε στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου μας για την περίοδο 2007-2013 απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των έργων των Δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων στην 4η προγραμματική περίοδο
Εναρμονίσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου μας στις νέες απαιτήσεις του Δ.Κ.Κ. μετατρέποντάς την σε Κοινωφελή επιχείρηση, δίνοντας έτσι τέλος στο πρόβλημα της χρηματοδότησής της και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί κοινωνικές δράσεις στο Δήμο μας όπως είναι τα εργαστήρια τέχνης, τα ΚΔΑΠ κλπ
Τέλος καταθέσαμε το φάκελο για τη διαχειριστική επάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε ο πρώτος Δήμος στο Νομό μας που το πετύχαμε αυτό και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε φορέας υλοποίησης έργων της 4ης προγραμματικής περιόδου, τόσο για το Δήμο μας, όσο και για όμορους Δήμους, ενισχύοντας έτσι το Δήμο Μουζακίου σε επίπεδο ευρύτερη περιοχής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που όμοροι Δήμοι συνεργάζονταν μαζί μας προκειμένου να καταθέσουν φακέλους έργων ή δράσεων στο ΕΣΠΑ.


Επενδυτικό

Στον επενδυτικό τομέα στο Δήμο Μουζακίου έχουν υλοποιηθεί και δρομολογούνται μεγάλης σημασίας έργα που χρηματοδοτούνται απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης δίνοντας λύση σε χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής και ταυτόχρονα δημιουργώντας υποδομές απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας.
Έτσι δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα ύδρευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων (υπογείωση δικτύων ΔΕΗ, διαμόρφωσης των κόμβων εισόδου της πόλης, σύγχρονα πεζοδρόμια, ανάπλαση παρόχθιας έκτασης Παμίσου ποταμού) , σχολικών υποδομών, πολιτισμού (εκθετήριο λαογραφικού υλικού, μονοπάτι Ανθοχωρίου, Σπηλιά Καραϊσκάκη, Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου), περιβάλλοντος (προμήθεια νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων, πλυντηρίου κάδων, αποκατάσταση ΧΑΔΑ) κλπ  αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα του Δήμου Μουζακίου.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιτυχία του Δήμου μας να εντάξει έργα προϋπολογισμού πάνω από 1.200.000 ΕΥΡΩ στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.
Δημοπρατήσαμε το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο που θα εκτελεστεί στο Δήμο Μουζακίου και αφορά το βιολογικό καθαρισμό και τα δίκτυα αποχέτευσης Μουζακίου, Μαυρομματίου και Οικισμού Γ. Καραϊσκάκη
Καταθέσαμε μελέτες οδοποιίας για το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλταντής (ΕΠ.Α.Α), ενώ αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα LEADER  και ΟΠΑΑΧ στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την περιοχή μας, ενώ υποβάλλαμε φάκελο στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ προϋπολογισμού 600.000 ΕΥΡΩ.


Αναπτυξιακό

Στον αναπτυξιακό τομέα στο Δήμο Μουζακίου κατά τη διάρκεια της διοίκησής μας  έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα, καθώς στο Δήμο Μουζακίου καθώς ιδιωτικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κινητοποιώντας τοπικά και ξένα κεφάλαια δημιουργώντας πολλές και αξιόλογες επιχειρήσεις στους τομείς του Τουρισμού, της μεταποίησης του ξύλου κλπ.
Ο Δήμος Μουζακίου έχει ξεφύγει πλέον από την επενδυτική άπνοια και μάλιστα θεωρείται πρότυπο περιοχής για την περιφερειακή ανάπτυξη και το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα χωροταξίας) ως μοντέλο πιλότος σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο.
Μία σειρά από αξιέπαινους ντόπιους  και ξένους επιχειρηματίες αξιοποίησαν τα διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα όπως LEADER, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΌΜΟ, ΟΠΑΑΧ, κλπ και δημιούργησαν δυναμικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας το Τοπικό Παραγόμενο Προϊόν, αυξάνοντας την οικονομική ευμάρεια της περιοχής.
Η τεράστια αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Μουζακίου καταγράφεται και εκ του γεγονότος Τραπεζικά Ιδρύματα ίδρυσαν (Πειραιώς) ή ενδιαφέρονται να ιδρύσουν (Συνεταιριστική Τράπεζα) υποκαταστήματα στο Μουζάκι πιστοποιώντας έτσι τη μεγάλη δυναμική που έχει αποκτήσει η περιοχή.
Παράλληλα η αξιοθαύμαστη αναπτυξιακή πορεία του Μουζακίου αποτελεί αντικείμενο μελέτης Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και εξ’ αυτού του λόγου μας καλούν σε διεθνή συνέδρια να παρουσιάσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας.


Θεσμικό

Η δημοτική μας αρχή ευρισκόμενη διαρκώς δίπλα και κοντά στους πολίτες μας γενικότερα και στους επιχειρηματίες μας ειδικότερα, για πρώτη φορά επιχειρεί τη θέσπιση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργιών και δράσεων στη χωρική ενότητα του Δήμου μας, ώστε να καθοριστούν χρήσεις γης και να μπούνε κανόνες τόσο στον τομέα της οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο διεκδίκησε και κατόρθωσε να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Θεσσαλίας η εκπόνηση  Γ.Π.Σ. με το ποσό των 350.000 ΕΥΡΩ μέσα από το οποίο θα εφαρμοστεί το «χωρικό μας σύνταγμα» θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και θα θεσπιστούν οι κανόνες του αναπτυξιακού γίγνεσθαι ώστε να διευκολυνθεί τόσο η ζωή των δημοτών μας, αλλά και όλων εκείνων που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και αναμένεται η τελική του έγκριση.

Νέες τεχνολογίες

Για πρώτη φορά επίσης ο Δήμος μας αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχει η πληροφορική. Συμμετείχαμε στην ανάλογη πρόσκληση του ΠΕΠ Θεσσαλίας και εντάξαμε έργο εγκατάστασης  GIS (60.000 ΕΥΡΩ) αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της τεχνικής μας υπηρεσίας ,  ενώ σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ αξιοποιούμε τα ευρυζωνικά δίκτυα και τις οπτικές ίνες μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας με δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ΕΥΡΩ.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η ιστοσελίδα του  Δήμου μας, η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο τόσο για το Δήμο όσο και για τους Δημότες για την αμφίδρομη επικοινωνία μας. Ο εμπλουτισμός της είναι καθημερινός και προσπαθούμε διαρκώς να τη βελτιώνουμε
Καταθέσαμε δύο προτάσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας που αφορούν:
1.    «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης οδικού φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED» με προϋπολογισμό 369.000 ΕΥΡΩ
2.    «Ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής με χρήση αυτόνομου σταθμού ιατρικών μετρήσεων HELTH KIOSK) με προϋπολογισμό 307.500 ΕΥΡΩ.   Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 231000 ΕΥΡΩ.

Κοινωνικό τομέα

Στον κοινωνικό τομέα, αναλάβαμε σημαντική και ουσιαστική  δράση από την πρώτη ημέρα με τη λειτουργία  ΚΑΠΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Εργαστήριων Τέχνης, Τράπεζας Αίματος κλπ. Θεσμοί πρωτόγνωροι για το Μουζάκι
Η σχολή ταπητουργίας έχει μεταφερθεί στο Μουζάκι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερες άνεργες γυναίκες που θέλουν να απασχοληθούν σ’ αυτή.
Ενταχθήκαμε μετά από πρότασή μας στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΊΑ με το ποσό των 126,000 ΕΥΡΩ μέσα από το οποίο σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ βελτιώσαμε κατά πολύ την παρεχόμενη συγκοινωνιακή υπηρεσία των δημοτών μας και κυρίως των ορεινών Δ.Δ, ενώ παράλληλα μειώθηκε και το αντίτιμο του εισιτηρίου.
Ελπίζουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα των δρομολογίων που έχει το ΚΤΕΛ
Αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων, όπως μερική απασχόληση, κοινωνική εργασία, νέες θέσεις εργασίας των ΟΠΑΑΧ, stage, ώστε να δώσουμε δυνατότητα απασχόλησης στους νέους και όχι μόνο της περιοχής μας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Δρακότρυπας τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στην περιοχή Αέρας, ενός μεγαλεπίβολου και σημαντικού έργου για την περιοχή μας.
Παράλληλα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον τόσο της ΔΕΗ όσο και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και σ’ άλλες περιοχές του Δήμου μας. Ήδη υπάρχει συνεργασία με την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ για το αιολικό πάρκο στη θέση «ΦΟΥΡΚΑ ΜΑΣΟΥΡΙ», με τη δέσμευση του επιχειρηματία να ετοιμάσει μελέτες για λογαριασμού του Δήμου Μουζακίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Σε συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας και τον ΟΣΚ προωθούμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στα δύο Γυμνάσια και στο Γενικό Λύκειο του Μουζακίου, ώστε να τα καταστήσουμε αυτοδύναμα ενεργειακά και ταυτόχρονα να λειτουργήσει η όλη εγκατάσταση ως πιλότος. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κατάλογος έργων
ΕΑΠΝΑ
•    Δρόμος Μουζάκι Λαζαρίνα 2.200.000 ΕΥΡΩ (Το έργο ολοκληρώθηκε με την κατασκευή ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών κόμβου)
•    Δρόμος Μαγουλίτσα – Λαζαρίνα 1.500.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Μελέτη δρόμου Μουζακίου Λίμνης Πλαστήρα. (έχει ολοκληρωθεί και σε συνεργασία με τον Αιρετό Περιφερειάρχη διεκδικούμε την χρηματοδότηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ΕΥΡΩ).
Πίνδος
•    Δρόμος Βατσουνιά Πορτή Ροπωτό (300.000 ΕΥΡΩ)
•    Ανάπλαση Σπηλιάς Καραϊσκάκη (400.000 ΕΥΡΩ)
•    Ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη (350.000 ΕΥΡΩ)
•    Μονοπάτι Ανθοχωρίου (100.000 ΕΥΡΩ)
1.    Ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά εσωτερική οδοποιία Δ.Δ. και χρηματοδοτήθηκε από την  έκπτωση  δανείου
2.    Ολοκληρώθηκαν τα έργα της σύνδεσης των παροχών του νέου δικτύου ύδρευσης Μαυρομματίου και Μουζακίου και έτσι πλέον οι κάτοικοι πίνουν νερό από τα νέα δίκτυα, που αντικατέστησαν τα αμιαντοκατασκευασμένα που παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή
3.    Ολοκληρώθηκε το έργο της υπογείωσης του δικτύου  της ΔΕΗ στην πόλη του Μουζακίου (500.000 ΕΥΡΩ)
Θησέας
•    Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μουζακίου 2.140.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μαυρομματίου 820.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Προμήθεια απορριμματοφόρων και πλυντηρίου κάδων 580.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Προμήθεια μηχανημάτων 320.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Δρόμος Νησιά Πευκοφύτου Μοναστήρι Οξυάς 800.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Δ.Δ. Δήμου 600,000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Αποχέτευση ομβρίων Δήμου 270.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε
•    Εσωτερική οδοποιία Μαυρομματίου 146.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Διαμόρφωση πεζοδρομίων Μουζακίου 340.000 ΕΥΡΩ (βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης)
•    Αποπληρωμή μελέτης ακαθάρτων (Ροικός) 350.000 ΕΥΡΩ (αποπληρώθηκε)
•    Οδοποιία δημοτικών διαμερισμάτων 600.000 ΕΥΡΩ (βρίσκεται σε εξέλιξη)
•    Ανάδειξη συντήρηση Ι.Ν. Γελάνθης 59.000(ολοκληρώθηκε)
•    Συντήρηση τοιχογραφιών Μοναστηριού Γ. Καραϊσκάκη 55.000 (ολοκληρώθηκε)
•    Απαλλοτριώσεις ακινήτων 55.000 ΕΥΡΩ πληρώθηκαν
•    Εγγειοβελτιωτικά έργα δήμου 200.000 ΕΥΡΩ (υλοποιήθηκε)
•    Κόμβος εισόδου Μουζακίου από Αργιθέα 300.000 ΕΥΡΩ (βρίσκεται σε εξέλιξη)
•    Αντιπλημμυρική προστασία Δ.Δ. 239.000 ΕΥΡΩ (εκτελείται).
ΠΕΠ Θεσσαλίας – Γ’ ΚΠΣ -  ΕΣΠΑ- LEADER
•    Έργα σταθεροποίησης πρανών και Διευθέτηση κοίτης Παμίσσου 334.500 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Αποκατάσταση ΧΑΔΑ άνω του 35% 523.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Λαζαρίνας
•    Δασική αναψυχή 245.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Μη δημόσια Δασοπονία 300.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Σήμανση μονοπατιών 100.000 ΕΥΡΩ  LEADER (ολοκληρώθηκε)
•    Προμήθεια καθισμάτων 15.000 ΕΥΡΩ LEADER (ολοκληρώθηκε)
•    Τουριστικός Οδηγός 17.000 ΕΥΡΩ LEADER (ολοκληρώθηκε)
•    Εγκατάσταση GIS 60.000 ΕΥΡΩ  ολοκληρώθηκε
•    ΓΠΣ 350.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Κατασκευή νέου διδακτηρίου 2ου δημοτικού Σχολείου Μουζακίου 1.795.000 ΕΥΡΩ (ολοκληρώθηκε)
•    Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου (διασφαλίσαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από τα 330.000 ΕΥΡΩ στα 780.000 EΥΡΩ, και το έργο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του)
•    Αύλειος χώρος του κλειστού γυμναστηρίου 150.000 ΕΥΡΩ (βρίσκεται σε εξέλιξη)
•    Αύλειος χώρος ΕΠΑΛ 150.000 ΕΥΡΩ (βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης)
•    Κατασκευάστηκαν δύο νέα νηπιαγωγεία συνολικού προϋπολογισμού 580.000 ΕΥΡΩ
•    Σε συνεργασία με το Δήμο Πύλης εντάξαμε στο ΠΕΠ τη νέα χάραξη του δρόμου Μουζάκι Πύλη με προϋπολογισμό 1.500.000 ΕΥΡΩ
•    Διευθέτηση υδατορεμάτων Μουζακίου (1.850.000 ΕΥΡΩ , υλοποιείται)
•    Βιολογικός Καθαρισμός δίκτυα αποχέτευσης Μουζακίου – Μαυρομματίου – Οικισμού Γ. Καραϊσκάκη (12.300.000 ΕΥΡΩ) δημοπρατήθηκε και αναδείχθηκε ανάδοχος
Άλλα έργα
1.    Κεντρική Πλατεία Μουζακίου  (498.900 ΕΥΡΩ) ολοκληρώθηκε
2.    Ολοκληρώθηκε και φωτίστηκε η πλατεία των Σεισμοπλήκτων η οποία ήταν εγκαταλειμμένη εδώ και χρόνια
3.    Βελτίωση δρόμου Μαυρομμάτι- Σπηλιά Καραϊσκάκη (680.000 ΕΥΡΩ το έργο ολοκληρώθηκε)
4.    Διαμόρφωση κοίτης ποταμού Παμίσου (464.000 ΕΥΡΩ το έργο ολοκληρώθηκε)
5.    Ανάπλαση παρόχθιων εκτάσεων ποταμού Παμίσου μεταξύ της παλαιάς και νέας γέφυρας (63.000 ΕΥΡΩ, το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί)
6.    Διαμόρφωση αίθουσας συνεδριάσεων Δημαρχείου (45.100 το έργο ολοκληρώθηκε)
7.    Αναδάσωση δάσους Πορτής (170.000 ΕΥΡΩ το έργο ολοκληρώθηκε)
8.    Εκθετήριο λαογραφικού υλικού (παλιό κινηματοθέατρο Μουζακίου) (373.400 ΕΥΡΩ). Το έργο ολοκληρώθηκε.
9.    Βελτίωση δρόμου Μουζάκι Μοναστήρι Οξυάς (750.000 ΕΥΡΩ) το έργο ολοκληρώθηκε.
10.    Διευθέτηση πρανών Παμίσσου ποταμού και αντικατολισθητική προστασία των ορεινών Δ.Δ. (340.000 ΕΥΡΩ) ολοκληρώθηκε
11.    Τεχνικά στο δρόμο «Καλύβα-Πισίνα» (124.000 ΕΥΡΩ) το έργο ολοκληρώθηκε
12.    Ανάδειξη του νερόμυλου Ανθοχωρίου (120.000 ΕΥΡΩ) το έργο ολοκληρώθηκε
13.    Εντάχθηκαν στη μη δημόσια δασοπονία έργα ύψους 300.000 ΕΥΡΩ και εκτελέστηκα σε Μουζάκι, Ανθοχώρι, Πευκόφυτο Πορτή και Ελληνόκαστρο
14.    Ολοκληρώθηκε το έργο για την ανάδειξη θέσεων θέας στο Δήμο και αναψυχής ύψους 250.000 ΕΥΡΩ

Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μπαλτατζής»
•    Καταθέσαμε μελέτες που  αφορούν Εσωτερική Οδοποιία Δ.Δ.
•    Υποβάλλουμε πρόταση για την τουριστική προβολή του Δήμου ύψους 100.000 ΕΥΡΩ.
Μελέτες
•    Έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την ανάπλαση του Παιδικού Σταθμού
•    Είναι έτοιμη η μελέτη για την ανάπλαση του Χώρου της Δημοτικής Αγοράς
•    Ετοιμάζουμε τη μελέτη για την ανάπλαση των του Παμίσου Ποταμού και στις δύο όχθες.
•    Ετοιμάζουμε μελέτες που αφορούν αντικατολισθητική προστασία και διευθέτηση πρανών του Παμίσου Ποταμού.
•    Ετοιμάζουμε τη μελέτη για την ολική ανάπλαση του χώρου δίπλα από το γήπεδο Μαυρομματίου (Σταράλωνα)
•    Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την αναβάθμιση του γηπέδου Μουζακίου (φωτισμός, ταρτάν, νέα κερκίδα) με προϋπολογισμό 360.000 ΕΥΡΩ.
•    Καταθέσαμε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τη μελέτη για την ανάπλαση του πετρόχτιστου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου
•    Είναι έτοιμη η μελέτη για τη διαμόρφωση του συνόλου των πεζοδρομίων των Κεντρικών Δρόμων του Μουζακίου.
•    Καταθέσαμε τη μελέτη για την αποπεράτωση της διευθέτησης του ρέματος της Γκιώνας με προϋπολογισμό 544.000 ΕΥΡΩ
Πολιτισμός
Σε συνεργασία με τις εφορίες αρχαιοτήτων προωθούμε για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας τα παρακάτω έργα για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες
•    Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Γόμφων 2.000.000 ΕΥΡΩ
•    Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη 500.000 ΕΥΡΩ
•    Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας 500.000 ΕΥΡΩ
•    Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Οξυάς 350.000 ΕΥΡΩ
Τα έργα και οι μελέτες που δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας ξεπερνούν τα 150.000.000 ΕΥΡΩ, ποσό τεράστιο για το Δήμο Μουζακίου

Η στρατηγική μας για το Νέο Δήμο Μουζακίου

Την 1η Ιανουαρίου 2011 άρχισε  μια νέα εποχή που έχει μεταβάλει ριζικά τον διοικητικό χάρτη της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Το συγκεντρωτικό κράτος μετέφερε αποφασιστικές αρμοδιότητες στους νέους Δήμους.  Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μια νέα πραγματικότητα προέκυψε και στην περιοχή μας.
Οι πρώην Καποδιστριακοί δήμοι, Μουζακίου  Παμίσου  Ιθώμης  έδωσαν τη θέση τους στο νέο, διευρυμένο εδαφικά και πληθυσμιακά, ισχυρό Καλλικρατικό Δήμο Μουζακίου .
Στο νέο Δήμο Μουζακίου  που γεννήθηκε σε μια καθοριστική για το μέλλον της περιοχής μας και της χώρας μας περίοδο, καλούμαστε εμείς που έχουμε την τύχη να τον διοικούμε να τον οδηγήσουμε με ασφαλή βήματα στο δύσβατο δρόμο της  μετάβασης στη νέα εποχή.
Καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης με την οποία μας περιέλαβαν οι δημότες μας και μας ανέθεσαν θέσεις ευθύνης, είτε της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας και να προσδώσουμε όραμα , ελπίδα και προοπτική, για την ανάπτυξη του νέου δήμου μας.
Βέβαια ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος έχει να κάνει με τους πόρους και τα χρήματα που θα διαθέσει η πολιτεία για να υποστηρίξει τις νέες δημοτικές αρχές να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Κάτι που μέχρι στιγμής βαίνει συνεχώς μειούμενο, δυσχεραίνοντας αφάνταστα το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο των νέων δημοτικών αρχών
Στα πλαίσια του νέου Δήμου Μουζακίου οφείλουμε  να ενώσουμε και να δραστηριοποιήσουμε όλους τους πολίτες του δήμου μας μακριά από παραπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, διαμορφώνοντας ενιαία Δημοτική Συνείδηση,  ώστε  με στόχο και όραμα, με τόλμη και συνέπεια, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε όλα όσα απαιτούνται για να παραμείνει  ο δήμος μας στην πρωτοπορία του Νομού και της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τα μοναδικά,  συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Μουζακίου (Μουζάκι, Πάμισος, Ιθώμη) αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μπροστά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με ζήλο και ευαισθησία για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Έχοντας την πεποίθηση ότι ο τόπος μας και οι άνθρωποί μας αξίζουν το καλύτερο, δεσμευόμαστε ως νέα Δημοτική Αρχή ότι θα δουλέψουμε με γνώση και ευθύνη, ώστε ο νέος Δήμος  Μουζακίου (  Μουζακίου – Ιθώμης – Παμίσου)  να καταστεί πρότυπο συνοχής και σημείο αναφοράς για το Νομό Καρδίτσας, τη Θεσσαλία και τη Χώρα μας γενικότερα.
Δεσμευόμαστε  να εργαστούμε σκληρά για:

Την Αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού  όλου του νέου Δήμου  Μουζακίου ( Μουζακίου – Ιθώμης – Παμίσου)
•    Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας .
•    Την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή: Φράγμα Μουζακίου, Σήραγγα Τυμπάνου,  δρόμος  Καρδίτσα – Τρίκαλα (παράκαμψη Ριζοβουνίου), δρόμος  Αγναντερό – Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα,  και οι δρόμοι Κανάλια – Άγιος Ακάκιος-Ελληνόπυργος, Λίμνη Πλαστήρα
•    Την βελτίωση της οικονομικής  κατάστασης των Αγροτών και κτηνοτροφών  μας με   έργα   Αγροτικού  εξηλεκτρισμού  - αλλά και με έργα  αγροτικών υποδομών .
•    Την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του Μουζακίου –Αγναντερού  και  Φαναρίου  αλλά  και όλων των χωριών μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.
•    Την ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών και  αρχαιολογικών μνημείων μας (Μοναστήρια, Κάστρο Φαναρίου,  αρχαιολογικοί χώροι κ.α.)
•    Τη στήριξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων του δήμου μας.
•    Την περεταίρω αναβάθμιση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού στο Δήμο μας. Περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση της νεολαίας.
•    Τη μέριμνα για τους αδύναμους συμπολίτες με πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας.
•    Την εξυπηρέτηση των δημοτών μας άμεσα στο πλησιέστερο σ’ αυτούς σημείο, ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις που κοστίζουν χρόνο και χρήμα.
•    Την αξιοποίηση του προγράμματος «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ» για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των δημοτών μας εντός του Δήμου
•    Την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
•    Την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του τόπου μας, με γνώμονα την αειφόρο  ανάπτυξη.
•    Την αξιοποίηση των ΑΠΕ με στόχο την αύξηση των εσόδων του Δήμου  μας
•    Την τουριστική ανάπτυξη με κύριο στόχο την  ανάδειξη  της κεντροβαρούς  γεωγραφικής  θέσης του Δήμου μας στην  Δυτική   Θεσσαλία
•    Την αξιοποίηση του συνόλου των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας (ΟΠΑΑΧ, Αναπτυξιακός Νόμος., LEADER)
•    Την θέσπιση γραφείου με μοναδικό αντικείμενο την καθημερινότητα του Δημότη
•    Την ευρυζωνική  σύνδεση  όλου  του Δήμου  ακόμη και του πιο απομακρυσμένου   χωριού
•    Ενεργή  συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων.
•    Ενίσχυση του εθελοντισμού και της κοινωνικής συνοχής.
•    Ουσιαστική ενίσχυση των ανέργων και των κοινωνικά αδυνάτων.
Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω και να δεσμευτώ ότι αυτός θα είναι ο νέος ισχυρός Δήμος Μουζακίου και σας καλώ όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε για το καλύτερο του τόπου και των δημοτών μας