• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Δευτέρα, 26 Ιουν 2017

Καππά


Η Καππά είναι ένα από τα οκτώ χωριά του Δήμου Μουζακίου στον νομό Καρδίτσας και ένα από τα 73 θεσσαλικά χωριά των αγράφων ενώ η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.Πρόκειται για ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι που απέχει 9 χλμ. από το Μουζάκι και είναι χτισμένο στην κατάληξη του ορεινού όγκου της Πίνδου.

Πρόκειται για ένα χωριό με ωραία ρυμοτομία το οποίο σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από Ιταλούς εποίκους τον 9ο μ.Χ. αιώνα σε διαφορετική θέση από την σημερινή και συγκεκριμένα στις θέσεις Πετριές και Δένδρα όπου και εντοπίζεται η αρχαία πολίχνη Καππούα. Η Καππούα αναφέρεται από το 1382 ως έδρα της Επισκοπής Καπούας και άρχισε να παρακμάζει στις αρχές του 17ου αιώνα μ.χ. ενώ είχε την ατυχία να σβήσει απότομα εξαιτίας μιας ασθένειας, κατά πάσα πιθανότητα πανούκλα , που έπληξε την περιοχή και οδήγησε τους κατοίκους στις γύρω περιοχές.Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που έμειναν στην Καππούα και αυτό γιατί λόγοι οικονομικοί δεν τους επέτρεπαν να μετοικήσουν.Αρκετοί από τους κατοίκους της πολίχνης μετακινήθηκαν μαζικά κατά 1 χλμ. νοτιότερα όπου και δημιούργησαν ένα χωριό μα την ονομασία Καππά. Το χωρίο αυτό παρέμεινε στην περιοχή μέχρι την 2η δεκαετία του 20ου αιώνα οπότε και έπρεπε να μετακινηθεί για άλλη μια φορά, στην σημερινή του θέση, εξαιτίας μιας θανατηφόρου ασθένειας η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες των παππούδων μας που ήρθαν από το "παλιοχώρι",όπως λέγεται σήμερα το μέρος, ήταν μίας μορφής γρίπη.

Η σημερινή Καππά είναι ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι με πέτρινα σπίτια τα οποία κατασκευάστηκαν από ηπειρώτες και Φαναριώτες χτίστες. Λέμε μικρό διότι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού με τα βίας αγγίζουν τους 100. Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού μας (όσων δεν είναι συνταξιούχοι) είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ έχουμε και αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες όπως κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, επίπλων και τζαμιών,εργολάβοι οικοδομών.Επίσης στο χωριό μας υπάρχουν 3 παραδοσιακά καφενεία και δύο καφενεία ψησταριές στα οποία μπορείτε να πιείτε το τσιπουράκι σας συνοδεία εκλεκτών μεζέδων ή να δοκιμάσετε τα κρέατα της περιοχής.

Περισσότερα νέα και πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα http://kappa-karditsas.blogspot.com

 
Το χωριό Καππά


Η πεδιάδα του χωριού

 


Η πλατεία του χωριού

 


Το Σχολείο

Ιστορία

Ο αντάρτης Θανάσης Καψάλης

Ένας συγχωριανός είδε ένα μνημείο στο δρόμο που οδηγεί προς τη λίμνη και θυμήθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή είχε χάσει τη ζωή του , ο αντάρτης Θανάσης Καψάλης ο οποίος είχε καταγωγή από την Καππά. Τελικα δεν εκανε λάθος και το μνημείο είχε ανεγερθεί προς τιμήν του συγχωριανού μας , ο οποίος δολοφονήθηκε από τα στρατεύματα κατοχής στις 10 Μαρτίου του 1943. Ήταν το τρίτο παιδί του Ευριπίδη Καψάλη με τα υπόλοιπα αδέρφια του να είναι οι Χαρίλαος,Χριστόφορος,Μερόπη Δημητράκης και Φρειδερίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα βρίσκονται εν ζωή μόνο τα τρία μικρότερα παιδιά της οικογένειας με τον Δημητράκη να είναι ο μόνος που κατοικεί ακόμη στο χωριό.


Το μνημείο του αντάρτη Καψάλη

Ιστορικές φωτογραφίες


O Πάτερ Κωνσταντίνο Πολυμερόπουλο ο οποίος εκτός από εφημέριος της εκκλησίας του χωριού μας (μόνο η εκκλησία του ο Αγίου Νικολάου υπήρχε εκείνα τα χρόνια) ήταν και δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο μας. Υπηρέτησε το χωριό μας και με τις δύο ιδιότητεσ του για 37 ολόκληρα χρόνια.

 


H σχολική εφορεία εκείνης της εποχής, με ενέργειες της οποίας χτίστηκε το σχολείο του χωριού. Πρόκειται για τους Πάτερ Κωνσταντίνο Πολυμερόπουλο (στο μέσον της εικόνας), Πλατή Σταύρο (πρώτος από αριστερά), Τσίγγα Απόστολο, Μητροπάνο Δημήτριο και τέρμα δεξιά ο Καραποστόλης Νικόλαος (Νικολάκης).

 

Φωτογραφίες από το χωριό ΚαππάΗ λιθόκτιστη γέφυρα στον Αϊ Νικόλα


Η εκκλησία του Απ. Παύλου όπως φαίνεται από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντινου


Tο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου


Tο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου


Tο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου


Tο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου

 

 

Απόστολος Παύλος


Ο Απόστολος Παύλος

Άγιος Νικόλαος


Ο Άγιος Νικόλαος


Ο Άγιος Νικόλαος


Ο Άγιος Νικόλαος