Δήμος Μουζακίου και διαχείριση αδέσποτων ζώων

”Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι δείκτης πολιτισμού”

Oι βασικοί άξονες της δημοτικής δράσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αφορούν:

  1. τον εντοπισμό και την περισυλλογή 

  2. τη στείρωση, την αποπαρασίτωση και τον εμβολιασμό 

  3. την καταγραφή και τη σήμανση με μικροτσίπ  των στειρωμένων και εμβολιασμένων ζώων 

  4. την επανένταξη στο αρχικό περιβάλλον ή την υιοθεσία

Ο Δήμος με την πολύτιμη αρωγή φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών πολιτών, αναθέτει την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων ζώων στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους.

Τα ζώα μεταφέρονται στα κτηνιατρεία, όπου εξετάζονται, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται. Όσα υποβάλλονται σε στείρωση ή σε  άλλη χειρουργική επέμβαση μετά την ανάρρωσή τους επανατοποθετούνται στο αρχικό τους περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει, ή, αν αυτό καταστεί εφικτό, δίνονται για υιοθεσία.

Για όσα ζώα διαπιστωθεί κτηνιατρικά ότι είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα ή πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν, αποφασίζει γι’ αυτά αρμόδια πενταμελής επιτροπή, σύμφωνα με τον νόμο.

Επιπλέον, ο Δήμος εξακολουθεί να προβαίνει σε δωρεά τροφών και φαρμακευτικού υλικού για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, χορηγώντας επιπλέον και τις ειδικές ταΐστρες, που τοποθετούνται στις δημοτικές ενότητες σε συνεργασία με τους εθελοντές φιλόζωους.

Αναφορικά με τα κατοικίδια, η Ελληνική Αστυνομία είναι η μόνη αρμόδια να παρέμβει σε περιπτώσεις κακοποίησης (μόνιμα δεμένα, απροστάτευτα από καιρικές συνθήκες ή άλλους κινδύνους, θύματα ξυλοδαρμού ή βίαιης εκπαίδευσης κ.ά.).