ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση

Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Βουλευτές Ν. Καρδίτσας

 

Έκπληξη , αναστάτωση, αγανάκτηση και ποικίλα άλλα τέτοια συναισθήματα προκαλεί η πρόθεση του σχεδίου «Καλλικράτης» να ονομαστεί ο Δήμος που δημιουργείται από τη συνένωση των Δήμων Μουζακίου, Ιθώμης και Παμίσου ως «Δήμος Παμίσου».

Έκπληξη γιατί βαφτίστηκε με κάποιο όνομα χωρίς καν να ερωτηθούν οι άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή και τους αφορά άμεσα και αναστάτωση γιατί διαγράφεται τελείως αυθαίρετα ένα ιστορικό όνομα όπως το «Δήμος Μουζακίου» που υφίσταται και είναι πλέον παγιωμένο στις συνειδήσεις όλων, από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 19ο αιώνα και μετά.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, ο Δήμος Μουζακίου (10.149 κάτοικοι ) συνενώνεται με τους Δήμους Ιθώμης ( 3.140 κάτοικοι) και Παμίσου ( 4.643 κάτοικοι), σε ένα δήμο με νέο όνομα που είναι κυρίως αποπροσανατολιστικό όσον αφορά την ταυτότητα της περιοχής για τους εξής λόγους :

· Όλη η εν λόγω περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, έχει το Μουζάκι ως σημείο αναφοράς, σχετικά με τις επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες και αναφέρεται εκεί διοικητικά, υγειονομικά, εκπαιδευτικά ( Κέντρο Υγείας, Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, κ.α ) αλλά και ιστορικά.

· Ο Πάμισος ποταμός δεν είναι το ενωτικό στοιχείο των τριών αυτών περιοχών αλλά είναι ένας ποταμός εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Μουζακίου.

· Ο σημερινός Δήμος Παμίσου ( όπως δημιουργήθηκε με τον Καποδίστρια ) φέρει για 12 χρόνια ένα όνομα ξένο προς τη γεωγραφία του, θυμίζοντας σε όλους τα λάθη στις ονομασίες που δόθηκαν τότε.

· Είναι αυτονόητο ο νέος διευρυμένος δήμος να έχει το όνομά του σημερινού Δήμου Μουζακίου, όπως αναμενόταν και είναι αποδεκτό από όλους, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα λόγω του πληθυσμού και της διοικητικής του οργάνωσης .

Θεωρούμε ότι η πρόταση για «Δήμος Παμίσου» αντί του «Δήμος Μουζακίου» είναι άδικη, ατυχής και αποπροσανατολιστική. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα και πρέπει το ταχύτερο δυνατό να διορθωθεί, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αναμένουμε από εσάς κ. Υπουργέ να πράξετε ότι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η αδικία.

Όλοι εμείς – Δημοτικό Συμβούλιο, φορείς και κάτοικοι της περιοχής – θεωρούμε ότι το όνομα του ευρύτερου δήμου είναι σημαντικό και αποτελεί για εμάς στοιχείο ταυτότητας. Ενωμένοι, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις, συντασσόμαστε ενάντια στην επικείμενη ρύθμιση και θεωρούμε δεδομένη από μέρους σας, την αποκατάσταση της αδικίας.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ