Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη Στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου Καρδίτσας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4

Τ.Κ.10177 ΑΘΗΝΑ

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/11046

 

Αθήνα, 6 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΕΝΤΑΥΘΑ

ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτές Κα Μ. ΘΕΟΧΑΡΗ και κ. Σ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟ

2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :

α) Γραφείο κ. Αρχηγού

β) Δ/νση Αστυνομικού Προσωπικού

ΘΕΜΑ : Στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου Καρδίτσας.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 8574/12-04-2010 και 91 44/ 22-04-2010.

Σε απάντηση των ανωτέρω ερωτήσεων, ποτ κατέθεσαν οι Βουλευτές Κα Μ. ΘΕΟΧΑΡΗ και κ. Σ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αντιμετωπίζεται μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με ορθολογική κατανομή αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής της, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών. Επίσης, έλλειμμα έναντι της οργανικής του δύναμης, εμφανίζει και το Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου. Πάντως, με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, για την ενίσχυση της ανωτέρω Διεύθυνσης, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση συνολικά 8 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών. Περαιτέρω θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθεί η εν λόγω Διεύθυνση κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, καθώς και με νέους αστυφύλακες μετά την έξοδο τους από τη Σχολή. Επίσης, στην παρούσα φάση, εκκρεμεί και η απόφαση του Αρχηγού του Σώματος για την ενίσχυση των Υπηρεσιών, κατά τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους με δόκιμους αστυφύλακες για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αστυνόμευσης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β', από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ. 100/2003 και συνεπώς ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται από την Υπηρεσία. Με τις διατάξεις όμως του άρθρου 19 του ανωτέρω π.δ., δίδεται η δυνατότητα στους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α', για την ενίσχυση των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους.

Για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής Μουζακίου και εντονότερη αστυνομική παρουσία διατίθενται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, περιπολίες από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ' την Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΛ) και το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Καρδίτσας. Επίσης, από 02-04-2010 και σε καθημερινή βάση, διατάσσεται μικτή υπηρεσία, αποτελούμενη από προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου και του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Καρδίτσας, αποκλειστικά για την αστυνόμευση της περιοχής Μουζακίου.

Πέραν αυτών, το Υπουργείο στηρίζει την Αστυνομία με κάθε τρόπο και αναλαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, τόσο για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών όσο και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης τους, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την κάλυψη των ελλείψεων και τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών. Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών Υπηρεσιών με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα μας αποτελεί η πληρέστερη στελέχωση των Υπηρεσιών εκείνων, πού ως κύρια αποστολή έχουν την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσίες Ασφαλείας κ.λπ.).

Παράλληλα, στους άμεσους στόχους είναι η αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων διοικητικής, που δεν σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους, που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Το πρόβλημα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους Ο.Τ.Α. και άλλους φορείς και πιστεύουμε ότι σύντομα οι επιδόσεις της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα είναι πολύ καλύτερες απ' ότι ήταν τα τελευταία χρόνια, ώστε να παγιωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας, που είναι και το ζητούμενο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ