Δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Μαθητών για την προστασία του Περιβάλλοντος πραγματοποιεί η ΤΕΔΚ του Νομού

Η ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου ξεκίνησε μια σειρά δράσεων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων του Νομού Καρδίτσας. Προηγήθηκαν ήδη ενημερωτικές επισκέψεις με τα σχολεία των Δήμων Σοφάδων στο Δάσος Ανωγείου και  Παμίσου στο ποτάμι του Αγναντερού, όπου οι μαθητές των συνέλλεξαν δείγμα από το ποτάμι και παρατήρησαν τη βιοποικιλότητα του ποταμού. Στη συνέχεια ζωγράφισαν με θέμα πως θα θέλανε να είναι το ποτάμι τους.


Οι εκδηλώσεις  συνεχίστηκαν στο μοναδικό για το Νομό μας Υγροβιότοπο της Μεταμόρφωσης στον Παλαμά, ο οποίος είναι  ενταγμένος στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Πρόσφατα τελείωσαν και τα έργα ανάπλασης του Υγροβιότοπου (προϋπολογισμού 450.000€), που έγιναν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με παρεμβάσεις που όχι μόνο δεν προσβάλουν την αισθητική του τοπίου, αντίθετα προβάλουν ακόμα περισσότερο το απαράμιλλο φυσικό του κάλος.
Πλούσιο σε ποικιλία φυτικών και ζωικών ειδών το έλος της Μεταμόρφωσης δίδαξε στους μαθητές των Δημοτικών της Μεταμόρφωση, του Βλοχού και του 1ου Παλαμά την σπουδαιότητα ενός τέτοιου μοναδικού χώρου για τη φύση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός Γεώργιος και ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος Βασίλειος, οι οποίοι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τα παιδιά των σχολείων.


Κατόπιν οι μαθητές έπαιξαν το ρόλο του μικρού φυσιοδίφη παρατηρώντας τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καταγράφοντάς την και σχολιάζοντας την μαζί με το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της ΑΝ.ΚΑ και της ΤΕΔΚ.
Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν έχοντας σαν  θέμα τον υγροβιότοπο. Οι ζωγραφιές όλων των μαθητών  θα εκτεθούν στο σχολείο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα Περιβάλλοντος.


Για την φετινή χρονιά δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ.Κωτσός το Δ.Σ αποφάσισε να πραγματοποιήσει δράσεις στις πεδινές περιοχές του Νομού,  υπενθυμίζοντας ότι τις προηγούμενες χρονιές η ΤΕΔΚ σε συνεργασία με τους  παραλίμνιους   Δήμους  και  το σύνθημα , ανέλαβε τον καθαρισμό και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα.


Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας, ανέφερε επίσης ‘’οι δράσεις της ΤΕΔΚ αποσκοπούν στην εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών για τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων οικοσυστημάτων. Πιστεύω ότι μετά το πέρας των δράσεων όλοι μας θα έχουμε κατανοήσει καλύτερα την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του ποταμού στη ζωή μας’’.


Επίκεινται παρόμοιες δράσεις στο Δήμο Μουζακίου και συγκεκριμένα στο ποτάμι Πάμισος καθώς και στο Δήμο Κάμπου όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και η Ένωση Χημικών Ελλάδος.