Λαϊκή Συνέλευση στη Λοξάδα

Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός και ο πρώην Δήμαρχος Ιθώμης κ. Παπαγεωρίου

Λαϊκή Συνέλευση στην Τοπική Κοινότητα Λοξάδας  διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κωτσού όπου συζητήθηκε το επίμαχο θέμα της έκτασης των 273 στρεμμάτων,  το οποίο απασχολεί τους κατοίκους εδώ και 40 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Μούτζιας στο καλωσόρισμά του επεσήμανε τα παρακάτω:
«Κύριε Δήμαρχε, εμείς εδώ οι κάτοικοι της Λοξάδας αν επιτρέψουμε να γίνει τσιφλίκι ενός, το χωριό μας, θα είμαστε ανάξιοι της τύχης μας. Γι’ αυτό το λόγο όλοι μαζί Δήμος και Λαός θα φωνάξουμε από κοινού για το καλό του τόπου. Διότι ο τόπος μας χρειάζεται όπως και ο λαός, ΟΧΙ  να επιζήσει ένας και να πεθάνουν οι πολλοί»


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ Κωτσός που έκανε μία σύντομη αναφορά στο όλο θέμα.
Η υπόθεση ξεκινά το 1973 όταν μερικοί κτηνοτρόφοι διεκδίκησαν δικαστικά από την Κοινότητα Λοξάδας έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων. Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο ανέθεσε την υπεράσπιση της υπόθεσης στα δικαστήρια σε χωριανό δικηγόρο έναντι αμοιβής το 20% της έκτασης, στην περίπτωση που θα κέρδιζε την επίμαχη έκταση για λογαριασμό της κοινότητας.


Η Κοινότητα Λοξάδας κέρδισε την έκταση και ο δικηγόρος όπως ήταν φυσικό διεκδίκησε την αμοιβή του. Η έκταση 273 στρεμμάτων μεταβιβάστηκε στον εν λόγω δικηγόρο με υπογραφή μετέπειτα προέδρου του χωριού.
Στο μεταξύ οι δικαστικές διαμάχες συνεχίστηκαν τόσο μεταξύ των κτηνοτρόφων και της Κοινότητας, όσο και μεταξύ του δικηγόρου και των κτηνοτρόφων, αλλά  και μεταξύ της κοινότητας και του δικηγόρου.
Τον Ιούνιο του 2010 το εφετείο Λάρισας με αμετάκλητη απόφασή του δικαίωσε τον Δικηγόρο στον οποίο αναγνωρίζει ότι είναι κύριος και κάτοχος της έκτασης των 273 στρεμμάτων.
Επί της συγκεκριμένης απόφασης οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο κάτι που θα πράξει και  ο Δήμος Μουζακίου, μόλις περιέλθει στα χέρια του η απόφαση του εφετείου.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και μία άλλη δικαστική διαμάχη μεταξύ του πρώην Δήμου Ιθώμης και του εν λόγω Δικηγόρου με αφορμή την αποζημίωση των επίμαχων εκτάσεων από τη νέα χάραξη του δρόμου Μουζακίου Καρδίτσας, που διέρχεται μέσα απ’ αυτή.
Ο κ. Κωτσός επεσήμανε επίσης πως ο Δήμος και οι Κάτοικοι δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, πρέπει να είναι σύμμαχοι και να συνεργαστούν στενά, ώστε αντιμετωπίσουν από κοινού το όλο ζήτημα.
«Οι όποιες διαμάχες και οι εντάσεις δεν βοηθούν σε τίποτα την προάσπιση των κοινών μας επιδιώξεων. Επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συνεργαστούμε ώστε να πετύχουμε το στόχο μας που είναι οι προάσπιση της δημοτικής περιουσίας»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην Δήμαρχος Ιθώμης κ. Παπαγεωργίου ο οποίος επεσήμανε πως από την πλευρά του ο Δήμος άσκησε όλα θα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του ώστε να υπερασπιστεί να συμφέροντα της Λοξάδας και του Δήμου:
«Εκκρεμεί η αναίρεση στον Άρειο Πάγο, που αφορά την αποζημίωση των επίμαχων εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν από τη διέλευση του δρόμου Καρδίτσα Μουζάκι, κατά της απόφασης του Εφετείου που αναγνώρισε ως δικαιούχο και το Δικηγόρο, η οποία αναίρεση θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.


Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δημότες που επεσήμαναν ότι πέρα από τα ένδικα μέσα θα πρέπει να ασκηθούν και πολιτικές πιέσεις διότι όπως επισημάνθηκε από κάτοικο της περιοχής δεν είναι δυνατό ένας πρόεδρος διορισμένος από τη Χούντα να δεσμεύει και να παραχωρεί έκταση του χωριού τη στιγμή που δεν είχε λαϊκή νομιμοποίηση. Έτσι προτάθηκε να αποσταλεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη της απόφασης το τότε κοινοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει έκταση 273 στρεμμάτων σε ιδιώτη και παράλληλα να ζητηθεί η συνδρομή των πολιτικών του Νομού μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν είναι η ενημέρωση οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία ούτως ή άλλως έχει σταματήσει τις εργασίες που γινόταν στην επίμαχη έκταση, διότι όπως έχει αποκαλυφθεί η περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.


Στη Λαική Συνέλευση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κ. Φροξυλιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Μηνίτσιος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ Χατζηγούλας, ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Γιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βλαχογιάννη, Τσιούμας.και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Φαναρίου κ. Κουλοσούσας και Χάρματος κ. Νικάκης και ο πρώην πρόεδρος του Φαναρίου κ. Κωτίνας.