Το σύνολο των παραγωγών βαμβακιού να τύχει συνδεδεμένης ενίσχυσης

Ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός απέστειλε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιστολή που αφορά τους βαμβακοκαλλιεργητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το εισόδημά τους φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, του πράσινου σκουληκιού και μειωμένης τιμής του προϊόντος.
Η επιστολή είναι η παρακάτω:

«Σας κάνουμε γνωστό ότι αφού  ολοκληρώθηκε σχεδόν η συλλογή του βαμβακιού (1ο χέρι) στα όρια δικαιοδοσίας του ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, το αποτέλεσμα στο σύνολό του είναι σχεδόν αποκαρδιωτικό. Οι παραγωγές είναι αρκετά χαμηλές σε σημείο μάλιστα, που πολλοί παραγωγοί να μείνουν απ’ έξω από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Στα παραπάνω φυσικά υπεύθυνοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι παραγωγοί.
1)    Η καλλιέργεια λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ήταν όψιμη, αλλά και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να κάνουν επανασπορά.
2)    Η οψιμότητα αφ’ ενός, αλλά και οι άλλες ευνοϊκές συνθήκες οδήγησαν στην αύξηση κατακόρυφα της ζημιάς από το πράσινο σκουλήκι.
3)    Η περιοχή στις Τ.Κ. Χάρμα, Καππά λόγω της μη εκτέλεσης των παράλληλων έργων του αναδασμού είναι και η οψιμότερη στο Δήμο. Οι βαμβακοπαραγωγοί μπορεί να μην έχουν συλλέξει ακόμη ή αυτοί που έχουν συλλέξει, η παραγωγή τους να είναι αρκετά χαμηλή, που στο σύνολό τους να είναι εκτός του ύψους της παραγωγής που θέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Τόσο η χαμηλή τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί, όσο και η αυξημένη τιμή των καλλιεργητικών εξόδων οδηγούν τους βαμβακοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Ζητούμε να μειώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα ΣΤΑΝΤΑΡ κιλά ανά χωριό, ούτως ώστε το σύνολο των παραγωγών να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Άμεσα μέσω των ΠΣΕΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την ζημιά που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι.
Επίσης οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά από πλημμύρα να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ.