Σύσκεψη στο Δήμο Μουζακίου για το πρόγραμμα HELIOS

Φωτοβολταϊκά στις στέγες Δημοτικών Κτιρίων θα τοποθετήσει ο Δήμος Μουζακίου

Σύσκεψη πραγρματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μουζακίου με θε΄μα την αξιοποίηση του ενεργειακού πρόγραμμα «Ήλιος» που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  το οποίο στηρίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, το υψηλό ηλιακό δυναμικό της. Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας και η εξαγωγή της στα καταναλωτικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα παράγουν ενέργεια.


Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ με ειδοποίησή του κάλεσε τους Δήμους να προτείνουν προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση μεγαλύτερες των 500 στρεμμάτων όπου θα τοποθετηθούν κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Κωτσός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κωνσταντάκος, Μηνίτσιος, Τζιβέλης και Τσιρογιάννη καθώς και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων
Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κ. Κωτσός απαιτείται να αξιοποιηθεί από το Δήμο Μουζακίου το σύνολο των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή με στόχο να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδα του Δήμου όπως είναι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι ήδη στο δήμο Μουζακίου λειτουργεί  με επιτυχία εδώ και πολύ καιρό το μικρό Υδροηλεκτρικό στη Βατσουνιά με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας Λαικής Βάσης όπου ο Δήμος κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ έχουν προωθηθεί και μία σειρά από αιολικά πάρκα με τη ΔΕΗ και με ιδιώτες.


Επίσης στο Λύκειο Μουζακίου και στο Γυμνάσιο Μουζακίου επίκειται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων μετά τη σχετική χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Για το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει η δημοπρασία και η ανάδειξη αναδόχου και αναμένεται η έναρξη των εργασιών.
Ταυτόχρονα ο Δήμος Μουζακιόυ προωθεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 8 δημοτικά κτίρια, Δημαρχείο σχολεία κλπ συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ΕΥΡΩ
Ο κ. Κωτσός επίσης υπογράμμισε πως οι Δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τα οποία θα αφορούν:
Θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων Οικονομικά κίνητρα. Υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, να θεσμοθετηθούν σχετικά ανταποδοτικά τέλη, ανάλογα με τις εκτάσεις που θα διαθέσει κάθε Δήμος καθώς και να δοθούν επιδοτήσεις για έργα και προγράμματα.


Τα έσοδα υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δις ευρώ για τα υπόλοιπα 25 χρόνια, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 20 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να «βγει στον αέρα» από το ΥΠΕΚΑ ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ το Γραφείο ΑΠΕ του Δήμου Καρδίτσας αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης ενός συνολικού σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες δημοτικών κτιρίων, για το οποίο έχει γίνει τεχνική προεργασία και είναι βέβαιο πως θα αποφέρει πολλαπλά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη στο Δήμο.