Ο Δήμος Μουζακίου ενημέρωσε τους Αγρότες του Παλαιοχωρίου

Η ενημερωτική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Μουζακίου με τελικό σκοπό τη δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών στην περιοχή, συνεχίστηκε την Τρίτη22 Νοεμβρίου 2011 στο Παλαιοχώρι.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός  Γεώργιος, η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Τσιρογιάννη Φανή, ο Αντιδήμαρχος κ. Τζιβέλης Αποστόλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου κ. Σακκάς Νικόλαος, ο τοπικός σύμβουλος κ. Σακκάς Γιώργος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ντόντος, Πάντος και Μπακρατσάς, ο πρώην προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Κώστας Παπακώστας, καθώς και στελέχη της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. που παρουσίασαν τη δυνατότητα δημιουργίας οργάνωσης παραγωγών οπωροκηπευτικών στην περιοχή και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.    
Οι παρευρισκόμενοι παραγωγοί αφού ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του Δήμου, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια καθώς πλέον είναι κοινή η αίσθηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην παραγωγική ταυτότητα της περιοχής και σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες να γίνει αυτό.
Ο Δήμαρχος κ. Κωτσός ανέφερε χαρακτηριστικά “Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Έχουμε αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα αυτή και έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση ιδρύοντας την Αντιδημαρχία Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Επίσης έχει οργανωθεί και επανδρωθεί με το πλέον κατάλληλο προσωπικό  το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, ενώ η συνεργασία με την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. ενισχύει την όλη προσπάθεια. Η δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου αποτελεί στοίχημα για όλους μας και ευελπιστούμε ότι το εγχείρημα αυτό θα τελεσφορήσει. Η υποστήριξη όμως του Δήμου προς τον αγροτικό κόσμο θα είναι συνεχής. Το γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης είναι ανοικτό για όλους ενώ ανάλογες προσπάθειες θα γίνουν και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να συμβάλουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειάζονται αλλαγές και διαφορετική φιλοσοφία για να γίνει αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.”
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου κ. Σακκάς Νικόλαος ανέφερε «Ένα από τα πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι οι τιμές συν ένα λογικό κέρδος. Για να απολαύσουν όμως οι παραγωγοί ένα λογικό κέρδος θα πρέπει να συμπιέσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος παραγωγής, να αυξήσουμε τη μέση στρεμματική απόδοση και να πετύχουμε καλύτερες τιμές στις αγορές. Στις αγορές όμως κυριαρχεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και τα διάφορα καρτέλ χειραγωγούν και διαστρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι κοινό μυστικό ότι οι έμποροι και μεσάζοντες λυμαίνονται και απομυζούν τον κόπο, τον μόχθο και τον ιδρώτα του αγρότη-παραγωγού, όπως και ότι οι συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν και κατάντησαν άντρα σκανδάλων και διαφθοράς. Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, ο οποίος (μαζί με το τουρισμό και τη ναυτιλία) διέθετε και διαθέτει τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στην Ευρώπη και διεθνώς, συνεχώς καθιζάνει και συνεχώς απαξιώνεται, αντί να αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα ερείσματα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το αγροτικό μας ισοζύγιο, γίνεται όλο και πιο ελλειμματικό, σε βαθμό τόσο σημαντικό, ώστε για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων να δαπανά ετησίως, η χώρα μας περισσότερο συνάλλαγμα από εκείνο που δαπανά για την εισαγωγή πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι τρομακτικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, από το 1981 μέχρι σήμερα, που με την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική τους, απαξίωσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός δυναμικού τομέα της οικονομίας. Ποίος άλλωστε δεν το γνωρίζει; Πολύτιμα αγροτικά αγαθά τα οποία πληρώνονται στα χέρια των αγροτών από 10 μέχρι 20 λεπτά το κιλό φτάνουν στα ράφια δέκα και δεκαπέντε φορές ακριβότερα, γδύνοντας έτσι τόσο τον παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή. Γιατί η πολιτεία επί 30 χρόνια αρνείται να καθορίσει κατώτατη τιμή στα χέρια του παραγωγού και ανώτατη τιμή στα ράφια; Όμως ας μη λεηλατούμε το παρελθόν γιατί η μοιρολατρία δεν μας ταιριάζει. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η κοινή αγροτική πολιτική θα αναμορφωθεί. Η επιδότηση του βαμβακιού θα μειωθεί. Οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η φτώχια χτυπά την πόρτα μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Κατ’ εμέ η ιδέα του συνεργατισμού είναι πάντα επίκαιρη».
Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες Τοπικές Κοινότητες με σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί. Σε δεύτερο στάδιο, οι παραγωγοί που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον θα βρεθούν πλέον όλοι μαζί για να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία της Οργάνωσης Παραγωγών.


Πληροφορίες:
Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Δήμου Μουζακίου, τηλ. 2445041259
Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΑΕ ΟΤΑ, τηλ. 2441042363