ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΑΓ. ΑΚΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

                                                                                        

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                          

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                                          

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ                                                           Μουζάκι, 27/09/2022

                                                                                                       Αρ.πρωτ. 7925

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΑΓ. ΑΚΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

                                                          Ο Δήμαρχος Μουζακίου

Έχοντας υπόψη:

  • το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
  • τις διατάξεις του άρθρου 111 και 255 του ΔΚΚ
  • την από 08-09-2020 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Ακακίου με την οποία εισηγείται την εκποίηση οικοπέδου εκτάσεως 402,91 τ.μ. στη θέση «Παλιουράκια» εντός του οικισμού. Το ακίνητο βρίσκεται εντός του οικισμού Αγίου Ακακίου ήτοι οριζόμενο ως το 1,2,3,9,10,11,12,13,14,15,1 εκτάσεως 402,91 τ.μ. στο από 30.11.2017 τοπογραφικό διάγραμμα του Αγρ. Τοπογράφου Μηχανικού Νικολάου Γρηγόρη το οποίο θεωρήθηκε την 30.11.2017 από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Το ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα.
  • την αριθμ. 32/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου, από τη συνεδρίασή του στις 26/02/2021 για την εκποίηση του δημοτικού ακινήτου στη θέση Παλιουράκι του οικισμού της Τ.Κ. Αγίου Ακακίου εκτάσεως 402,91 τ.μ., κατόπιν φανερής προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει η Οικονομική Επιτροπή.
  • την αριθμ. 65/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου, από τη συνεδρίασή του στις 27/04/2021 και την αριθ. 90/2021 (ΑΔΑ: 6Π5ΥΩΚΕ-ΝΟ4) απόφαση του Δημάρχου με τις οποίες συγκροτήθηκε η επιτροπή εκτίμησης για την εκποίηση του Δημοτικού ακινήτου.
  • την από 23/08/2021 Έκθεση Εκτίμησης Ακινήτου , της Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου και
  • την αριθμ. 310/2021 Απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου, από τη συνεδρίασή της στις 30/09/2021 με την οποία έγινε ο καθορισμός των όρων διενέργειας φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκποίηση ακινήτου στη Τ.Κ. Αγίου Ακακίου του Δήμου Μουζακίου.

   Προκηρύσσει φανερή πλειοδοτική δημοπρασία , για την εκποίηση του δημοτικού ακινήτου έκτασης 402,19 τ.μ. βρίσκεται εντός του οικισμού της Τ.Κ. Αγίου Ακακίου του Δήμου Μουζακίου στη θέση «Παλιουράκια» και συνορεύει δυτικά με δημοτικό δρόμο, βόρεια με δημοτική έκταση, ανατολικά με δημοτικό δρόμο και νότια με ιδιοκτησία Αθανασίου Βασιλείου.

Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Μουζακίου (Δημαρχείο) στις 21-10-2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00π.μ.-11:00π.μ., ενώπιον της Επιτροπής Διαγωνισμού (άρθρο 1 ΠΔ 270/81) με τους παρακάτω όρους :

Άρθρο 1

Περιγραφή εκποιούμενου ακινήτου

Το ακίνητο έκτασης 402,19 τ.μ. βρίσκεται εντός του οικισμού της Τ.Κ. Αγίου Ακακίου του Δήμου Μουζακίου στη θέση «Παλιουράκια» και συνορεύει δυτικά με δημοτικό δρόμο, βόρεια με δημοτική έκταση, ανατολικά με δημοτικό δρόμο και νότια με ιδιοκτησία Αθανασίου Βασιλείου.

Άρθρο 2

Τρόπος διενέργειας Δημοπρασίας

Η δημοπρασία θα είναι φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο, ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί σε περιληπτική διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου, ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής.

Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ` όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η επιτροπή, απόφαση της οποίας καταχωρείται στα πρακτικά.

Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη.

Η απόφαση της επί της δημοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισμού ενδιαφερομένου να συμμετάσχει στη δημοπρασία, επειδή δεν πληροί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόμενους όρους , αναγράφεται στα πρακτικά.

Άρθρο 3

Τόπος ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας

Η Δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Δημοτικό κατάστημα Μουζακίου, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής δημοπρασιών.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται την ημέρα της δημοπρασίας, για έλεγχο στην Επιτροπή Διαγωνισμού, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της δημοπρασίας, στην ελληνική γλώσσα (σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση)

-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα καταγόμενα από την Τ.Κ. Αγίου Ακακίου.

Για την συμμετοχή στη δημοπρασία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει στην Επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας, επί ποινή αποκλεισμού, τα παρακάτω απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  2. Εγγύηση συμμετοχής ποσοστού 10% του ελαχίστου ορίου της πρώτης προσφοράς σε γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας εδρεύουσας στην Ελλάδα η οποία θα επιστραφεί στον πλειοδότη μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου ή εντός πέντε (5) ημερών από της κατακυρώσεως του αποτελέσματος του διαγωνισμού, για όσους δεν πλειοδότησαν.
  3. Βεβαίωση από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου περί μη οφειλής του συμμετέχοντος.

4.Αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το δημόσιο (ΔΟΥ).

  1. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 από τον συμμετέχοντα ότι έχει λάβει γνώση των όρων της διακήρυξης και ότι τους αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα.
  2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχει επισκεφθεί το ακίνητο με δικό του μηχανικό, αναγνωρίζει την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται και δεν διατηρεί καμία επιφύλαξη.

Άρθρο 5

Δικαιολογητικά Αξιόχρεου εγγυητή

  1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  2. Βεβαίωση μη οφειλής από το ταμείο του Δήμου Μουζακίου
  3. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 του στην οποία να δηλώνεται ότι αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους της διακήρυξης.
  4. Ο Εγγυητής του πλειοδότη ο οποίος θα υπογράψει και τα δικαιολογητικά της δημοπρασίας καθίσταται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από δημόσιες υπηρεσίες κατατίθενται σε ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων. Αντίστοιχα δικαιολογητικά ιδιωτικών εγγράφων κατατίθενται σε ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες.

Άρθρο 6

Τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό μέτρο αγοραίας αξίας ακινήτων

Ακίνητο έκτασης 402,91 τ.μ. – 12,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η προαναφερόμενη τιμή αποτυπώνεται στην έκθεση εκτίμησης της αρμόδιας επιτροπής εκτίμησης ακινήτου και αποτελεί την τιμή εκκίνησης κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας.

Άρθρο 7

Ελάχιστο όριο προσφοράς

Το κατώτατο όριο προσφοράς ορίζεται στα 12,00€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κάθε προσφορά θα είναι υποχρεωτική για τον πλειοδότη και η υποχρέωση αυτή μεταβαίνει αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους.

Κάθε προσφορά θα είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 2,00€ της προηγούμενης.

Άρθρο 8

Συμμετοχή για λογαριασμό άλλου

Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει αυτό στην επιτροπή της δημοπρασίας πριν από την έναρξη του συναγωνισμού, στην οποία πρέπει να προσκομίσει για το σκοπό αυτό νόμιμο πληρεξούσιο, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, όπως και όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά αυτού που εκπροσωπεί.

Άρθρο 9

Κατακύρωση δημοπρασίας

Κάθε προσφορά είναι δεσμευτική για τον πλειοδότη, η δέσμευση δε αυτή μεταβαίνει αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακολούθους και επιβαρύνει οριστικά τον τελευταίο πλειοδότη.

Άρθρο 10

Ευθύνη Εγγυητή

Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή, ο οποίος θα συνυπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και θα είναι αλληλεγγύως και σε ολόκληρο υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.

Άρθρο 11

Δικαίωμα αποζημίωσης

Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωμα για αποζημίωση λόγω μη έγκρισης των πρακτικών της δημοπρασίας από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα.

Άρθρο 12

Κατακύρωση αποτελέσματος

Μετά τη λήξη της δημοπρασίας, η κατάσταση καταχώρησης προσφορών που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τελικού πρακτικού και περιέχει καταχωρημένες όλες τις προσφορές, υπογράφεται υποχρεωτικά από την Επιτροπή και τον τελευταίο πλειοδότη και τον εγγυητή αυτού.

Από την ημερομηνία που θα κοινοποιηθεί η έγκριση των πρακτικών δημοπρασίας, η σύμβαση αγοροπωλησίας θεωρείται ότι καταρτίσθηκε οριστικά και από το χρόνο αυτό αρχίζει ο κίνδυνος του πράγματος σε βάρος του πλειοδότη.

Άρθρο 13

Δεσμεύσεις πλειοδότη προκειμένου να συνταχθεί συμβόλαιο μεταβίβασης κυριότητας του ακινήτου.

Σκοπός της εκποίησης του ακινήτου είναι η ανέγερση κατοικίας και ο τελευταίος πλειοδότης δεσμεύεται ότι θα προβεί στην ανέγερση κατοικίας μέσα σε μία πενταετία σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σύμφωνο εξόρυξης.

Άρθρο 14

Καταβολή τιμήματος – έκδοση τίτλων κτίσης

Το τίμημα θα καταβληθεί ολόκληρο στο ταμείο του Δήμου Μουζακίου με τραπεζική επιταγή (εκδοθείσα την προηγούμενη της κατάθεσης της, ημέρα) αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδος ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μουζακίου μέσα σε (δέκα) 10 ημέρες από της κοινοποίησης στον αγοραστή των πρακτικών κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσματος.

Ο Πλειοδότης υποχρεούται όπως εντός (δέκα) 10 ημερών από την κοινοποίηση, η οποία ενεργείται με αποδεικτικό παραλαβής, των πρακτικών κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσματος να προσέλθει μαζί με τον εγγυητή του, σε συμβολαιογράφο της επιλογής του για τη σύνταξη και την υπογραφή του συμβολαίου.

Μετά την καταβολή του τιμήματος και την υπογραφή του συμβολαίου επιστρέφεται το γραμμάτιο Παρακαταθηκών & Δανείων ή η εγγυητική επιστολή τράπεζας που κατατέθηκαν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Αν ο πλειοδότης δεν καταβάλλει ολόκληρο το τίμημα ή δεν προσέλθει για την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας εντός των ανωτέρω οριζομένων κατά περίπτωση προθεσμιών, η αγοροπωλησία θεωρείται αυτοδίκαια άκυρη και η προκαταβολή 1/10 του ελάχιστου όρου προσφοράς καταπίπτει και αποδίδεται στο Δήμο Μουζακίου και το ακίνητο εκτίθεται πάλι σε δημοπρασία εκποίησης σε βάρος του τελευταίου πλειοδότη, καταλογιζόμενης σε αυτόν και εισπραττόμενης κατά τις διατάξεις του νόμου για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, της διαφοράς που τυχόν προκύψει σε περίπτωση πραγματοποίησης μικρότερου τιμήματος εκποίησης, ενώ αν επιτευχθεί μεγαλύτερο τίμημα, η επιπλέον διαφορά περιέρχεται στο Δήμο Μουζακίου. Επίσης υπέρ του Δήμου Μουζακίου καταπίπτει και η εγγύηση που κατατέθηκε, αν ο τελευταίος πλειοδότης αρνηθεί να υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας αμέσως μετά την κατακύρωσή της.

Άρθρο 15

Έξοδα δημοσίευσης και έκδοσης τίτλων αγοραπωλησίας

Τα έξοδα δημοσιεύσεως των διακηρύξεων, τα τέλη χαρτοσήμου του μεταβιβαστικού (πωλητηρίου) συμβολαίου, τα δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου και τρίτων, ως και κάθε άλλο έξοδο μεταβίβασης, βαρύνουν τον αγοραστή μονομερώς.

Άρθρο 16

Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να μεταβιβάσει το ακίνητο στον πλειοδότη ελεύθερο από κάθε βάρος (προσημείωση, υποθήκη, κατάσχεση κ.λ.π.).

Άρθρο 17

Δημοσίευση Διακήρυξης

Η διακήρυξη θα δημοσιευθεί τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από τη διενέργεια της δημοπρασίας, με τοιχοκόλληση αντιγράφου αυτής στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος, στη Τ.Κ. Αγίου Ακακίου, θα αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Περίληψη της διακήρυξης θα δημοσιευθεί σε δύο τοπικές καθημερινές εφημερίδες και μία τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα.

Άρθρο 18

Επανάληψη της δημοπρασίας

Η δημοπρασία επαναλαμβάνεται οίκοθεν από τον Δήμαρχο εάν δεν παρουσιάσθηκε κατ' αυτήν πλειοδότης.

α) το αποτέλεσμα αυτής δεν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή ή την αρμόδια Διοικητική αρχή λόγω ασύμφορου του επιτευχθέντος αποτελέσματος ή σφάλματος στη διενέργεια της δημοπρασίας

β) μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας, ο τελευταίος πλειοδότης και ο εγγυητής του αρνούνται να υπογράψουν τα πρακτικά, ή τη σύμβαση επίσης όταν μετά την κοινοποίηση στον τελευταίο πλειοδότη της εγκριτικής επί του αποτελέσματος της δημοπρασίας αποφάσεως δεν προσέλθει.

Στην περίπτωση (β) η δημοπρασία, επαναλαμβάνεται εις βάρος του τελευταίου πλειοδότη και του εγγυητή αυτού, ως ελάχιστον δε όριο προσφοράς ορίζεται το επ' ονόματι τούτου κατακυρωθέν ποσόν, δυνάμενο να μειωθεί με απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η επαναληπτική δημοπρασία γνωστοποιείται με περιληπτική διακήρυξη του Δημάρχου αναφερομένης στους όρους της πρώτης διακήρυξης και δημοσιευομένης, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρας προ της ημέρας της διενέργειας της δημοπρασίας, διεξάγεται δε σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν.

Άρθρο 19

Πληροφόρηση ενδιαφερομένων

Πληροφορίες θα δίνονται από το γραφείο εσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, τηλέφωνο επικοινωνίας 2445350113.

                                                                                                                                             Ο Δήμαρχος