Μετά το Πάσχα ξεκινά η κατασκευή του έργου της αποχέτευσης στο Δήμο Μουζακίου

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα ξεκινά η κατασκευή του έργου των δικτύων αποχέτευσης Μουζακίου, Μαυρομματίου και οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη, καθώς η σύμβαση έχει υπογραφεί και έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του εργολάβου στην περιοχή.
Με τη συγκεκριμένη εργολαβία θα κατασκευαστούν τα δίκτυα ακαθάρτων μέσα στην πόλη του Μουζακίου, στο Μαυρομματι και στον οικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ θα κατασκευαστεί και ο κεντρικός αγωγός που θα οδηγεί τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό.
ΜΟΥΖΑΚΙ
Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού του Μουζακίου κατασκευάζεται από πλαστικούς σωλήνες P.V.C. της σειράς 41. Η πλειοψηφία των αγωγών είναι διαμέτρου Φ200, εκτός από ένα μικρό τμήμα διαμέτρου Φ250. Οι αγωγοί του δικτύου τοποθετούνται στο μέσο της οδού.
Το δίκτυο χωρίζεται σε τρεις βασικούς κλάδους, τον «Ν» στο νότιο τμήμα του οικισμού, τον «Β» στο βόρειο τμήμα του οικισμού και τον «Δ» στο δυτικό τμήμα του οικισμού. Σε κάθε κύριο κλάδο συμβάλουν δευτερεύοντες αγωγοί και στους δευτερεύοντες τριτεύοντες αγωγοί. Οι τρεις κύριοι κλάδοι συμβάλλουν στο χαμηλότερο σημείο του δικτύου στο βορειοανατολικό όριο του οικισμού στο σημείο από όπου ξεκινά ο δρόμος για τα σφαγεία. Στο σημείο αυτό συγκεντρώνονται τα λύματα όλου του οικισμού αποκλειστικά δια βαρύτητας.
Από το σημείο απόληξης του δικτύου ακαθάρτων, ξεκινά ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του Μουζακίου, ο οποίος ακολουθεί το δρόμο μέχρι τα σφαγεία. Στη συνέχεια ο αγωγός βρίσκεται στο πόδι της εξωτερικής πλευράς του αριστερού αναχώματος του Πάμισσου, μέχρι την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Στο τμήμα όπου ο αγωγός βρίσκεται παράπλευρα από το ανάχωμα, τοποθετείται σε απόσταση τριών μέτρων από το πόδι του πρανούς.
Λίγο μετά τη γέφυρα της Γελάνθης, στον Κ.Α.Α. Μουζακίου θα συμβάλει ο Κ.Α.Α. Μαυρομματίου.
Τα μήκη των σωληνώσεων  παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ    Φ200    Φ250    Φ400    Φ500    ΣΥΝΟΛΟ
ΔΙΚΤΥΟ Β    4954                4.954
ΔΙΚΤΥΟ Ν    6848    185            7.033
ΔΙΚΤΥΟ Δ    7192                7.192
Κ.Α.Α.            4896    448    5.344
ΣΥΝΟΛΟ    18.994    185    4.896    448    24.523
ΦΡΕΑΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ: 504 ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ – 72 ΣΕ ΚΑΑ : ΣΥΝΟΛΟ = 576
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Το προτεινόμενο δίκτυο ακαθάρτων του οικισμού Καραϊσκάκη κατασκευάζεται σε όλους τους προβλεπόμενους από το ρυμοτομικό διάγραμμα δρόμους που είναι σήμερα διανοιγμένοι. Το δίκτυο αποτελείται από ένα κύριο συλλεκτήριο αγωγό και τρεις κύριους κλάδους παράλληλους προς τον κύριο συλλεκτήριο αγωγό. Οι δευτερεύοντες κλάδοι είναι όλοι διαταγμένοι στους κάθετους δρόμους των κύριων αγωγών. Τα ακάθαρτα συγκεντρώνονται στο βόρειο ανατολικό άκρο του οικισμού, από όπου ξεκινάει ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός του Καραϊσκάκη. Ο Κ.Α.Α. είναι διαμέτρου Φ250 και από το βορειοανατολικό άκρο του οικισμού, ακολουθεί την πορεία της οδού Μαυρομματίου – Μουζακίου για μήκος 2.215 μέτρων, μέχρι την συμβολή του με τον Κ.Α.Α. Μαυρομματίου, στο ύψος της διασταύρωσης της οδού προς Γελάνθη.
Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Καραϊσκάκη, αποτελείται αποκλειστικά από αγωγούς P.V.C. της σειράς 41.
Τα μήκη των σωληνώσεων  παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ    Φ200    Φ250    ΣΥΝΟΛΟ
ΔΙΚΤΥΟ    3263    179    3.442
Κ.Α.Α.        2216    2.216
ΣΥΝΟΛΟ    3.263    2.395    5.658
ΦΡΕΑΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΓΩΓΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ: 89 ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ – 45 ΣΕ ΚΑΑ : ΣΥΝΟΛΟ =134
ΜΑΥΡΟΜMΑΤΙ
Το δίκτυο συλλογής των λυμάτων του Μαυρομματίου αποτελείται από έναν κύριο  συλλεκτήρα τον Μ1 – Μ37.
Όλα τα λύματα του οικισμού συγκεντρώνονται στο φρεάτιο Μ1 από το οποίο με τον αγωγό μεταφοράς (Κ.Α.Α.)  τα λύματα μεταφέρονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Το δίκτυο του Μαυρομματίου κατασκευάζεται από αγωγούς PVC σειράς 41 και αποτελείται από αγωγούς Φ200, μήκους 13.128m και Φ250, μήκους 1.606m.
Η προτεινόμενη χάραξη του Κ.Α.Α. ακολουθεί τους υφιστάμενους δρόμους της περιοχής που δεν τροποποιήθηκαν από τον αναδασμό.
Από το φρεάτιο Μ1 που καταλήγει το δίκτυο του Μαυρομματίου, ο Κ.Α.Α. ακολουθεί το δρόμο Μαυρομματίου – Γελάνθης, στη συνέχεια διέρχεται από την περιφερειακή οδό της Γελάνθης, και στη συνέχεια βρίσκεται παράλληλα με το δεξί ανάχωμα του Πάμισσου ποταμού για περίπου 700 μέτρα. Στο σημείο αυτό ο Κ.Α.Α. αναρτάται από υδατογέφυρα, για τη διάβαση του Πάμισσου και στην απέναντι πλευρά συμβάλει σε φρεάτιο του Κ.Α.Α. του Μουζακίου.
Ο Κ.Α.Α. κατασκευάζεται (εκτός από το τμήμα διάβασης της υδατογέφυρας) από αγωγούς PVC σειράς 41. Τα 2.484 μέτρα είναι διαμέτρου Φ315mm  και τα 878 μέτρα είναι διαμέτρου Φ400 mm. Η διάβαση της υδατογέφυρας (110 μέτρα) γίνεται με αγωγό Φ400 από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, διπλού δομημένου τοιχώματος.
Κατά μήκος του Κ.Α.Α. κατασκευάζονται 68 φρεάτια επίσκεψης.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στο Δήμο Μουζακίου και αφορά ένα ζωτικής σημασίας θέμα όπως είναι τα δίκτυα αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης του Μουζακίου, του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη. Καταβάλαμε ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια να κατορθώσουμε να εντάξουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (ΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το σημαντικότερο  επίτευγμά μας ήταν η ένταξη του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη στο πρόγραμμα καθώς και οι δύο αυτοί οικισμοί είναι κάτω των 2.000 κατοίκων που προβλεπόταν.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου λύνεται οριστικά το μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων και η περιοχή αποκτά το πλέον σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό.
Στο μεταξύ ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει έτοιμες τις μελέτες για τα δίκτυα αποχέτευσης της Γελάνθης και της Λαζαρίνας, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη Δρακότρυπα, τον Ελληνόπυργο κλπ. Στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε μελέτες και για άλλες τοπικές κοινότητες που έχουν ανάγκη αποχέτευσης όπως το Αγναντερό, τα Κανάλια το Φανάρι κλπ, ώστε να δοθεί τέλος στο πρόβλημα με τα λύματα.» δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.
Παράλληλα ο κ. Κωτσός ζήτησε από τους αναδόχους να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες και να δοθεί μεγάλη σημασία στην τάχιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργούνται τους κατοίκους από την υλοποίηση του έργου, που είναι μεγάλο και δύσκολο.
«Θέλω να ζητήσω από τους κατοίκους του Μουζακίου, του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη την κατανόηση και την υπομονή τους κατά την εκτέλεση του έργου, διότι όπως και να έχει θα δημιουργηθεί αναστάτωση στους δρόμους. Εμείς από την πλευρά μας σε συνεργασία με τους κατασκευαστές θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η όχληση να είναι η μικρότερη δυνατή» είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός