ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                              
ΝΟΜΟΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                                           
ΔΗΜΟΣ  ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ                                                            Μουζάκι, 24/11/2014
Αρ.πρωτ. 19987

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ   ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ,  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΘΩΜΗΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Ο Δήμαρχος Μουζακίου
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) την αριθμ.  331/2013  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε με την αριθμ. 201/12453/04-02-2014 όμοια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας,  για την εκποίηση ακινήτων στην τ.κ. Αγ. Ακακίου
γ) τα  από 21-08-2012 και 05/02/2014  πρακτικά της επιτροπής εκτίµησης του ∆ήµου Μουζακίου
δ) την αριθμ. 55/2014 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, από την συνεδρίασή της στις 24-02-2014, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ε) τα  χαρακτηριστικά των συγκεκριµένων  ακινήτων και  τις ανάγκες του ∆ήµου και
στ) τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγρ. 1 εδάφ. ιε του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης»

Προκηρύσσει φανερή πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία , για την εκποίηση των δηµοτικών ακινήτων-οικοπέδων έκτασης 300,00 τ.µ. και 588,70 τ.μ. εντός του οικισμού Αγίου Ακακίου της Δημοτικής Ενότητας Ιθώμης του Δήμου Μουζακίου, ως   εξής :

Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημαρχείο στο Μουζάκι , στις  19 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα  Παρασκευή και ώρα 10.00π.μ.-11.00π.μ., ενώπιον της Επιτροπής Διαγωνισμού με τους παρακάτω όρους :

1) Περιγραφή των ακινήτων
Η περιγραφή των  ακινήτων όπως έγινε από την επιτροπή εκτίµησης είναι  η εξής:
Α. το δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στην Τ.Κ. Αγίου Ακακίου, το οριζόμενο ως το 1,2,3,4,5,1 οικόπεδο εκτάσεως 300,00 τμ στο από 22/5/2012 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού ΤΕ του Δήμου μας Σπανού Αθανασίου που θεωρήθηκε την 22/5/2012 από τον Προϊστάμενο του Τμημ. Τεχν. Έργων & Πολεοδ. Εφαρμογών. Το ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 966, 967, 968, 970 του Α.Κ., και
Β. το δημοτικό ακίνητο που βρίσκεται στην Τ.Κ. Αγίου Ακακίου το οριζόμενο ως το 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,1 οικόπεδο εκτάσεως 588,70 τμ στο από 22/3/2013 τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού ΤΕ του Δήμου μας Νικολάου Γρηγορίου που θεωρήθηκε την 12/4/2013 από τον Προϊστάμενο του Τμημ. Τεχν. Έργων & Πολεοδ. Εφαρμογών. Το ακίνητο δεν είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 966, 967, 968, 970 του Α.Κ., καθώς όπως προκύπτει από το σκεπτικό της παρούσας υφίσταται η προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3463/2006 (ΔΚΚ), προφανής ωφέλεια του Δήμου.

2) Τρόπος  διενέργειας  της  ∆ηµοπρασίας
Η δηµοπρασία είναι φανερή  και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ηµέρα  και ώρα  που θα καθορισθεί με τη διακήρυξη του Δημάρχου. Η δηµοπρασία µπορεί να συνεχιστεί και πέραν της  οριζόµενης στη  διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δηµοπρασίας και πέραν της οριζόµενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.
Οι προσφορές των  πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά  εκφωνήσεως µετά του ονοµατεπωνύµου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσµευτική δια τον εκάστοτε  πλειοδοτούντα, η δέσµευση  δε αυτή μεταφέρεται  αλληλοδιαδόχως  από τον πρώτο στους  ακόλουθους και  επιβαρύνει  οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.
Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασµό άλλου, οφείλει να δηλώσει τούτο προς την επί της δηµοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισµού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόµιµο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι µετέχει για δικό του λογαριασµό.
Η απόφαση της επί της δηµοπρασίας επιτροπής περί αποκλεισµού ενδιαφεροµένου να συµµετάσχει στη δηµοπρασία, επειδή δεν πληρεί τους υπό της οικείας διακηρύξεως προβλεπόµενους όρους,  αναγράφεται στα πρακτικά. Τα πρακτικά της δηµοπρασίας συντάσσονται εφ' απλού χάρτου.

3) Eγγύηση  συµµετοχής
Ουδείς είναι δεκτός  στην  δηµοπρασία, αν δεν  προσαγάγει, για την συµµετοχή του στη δηµοπρασία, ως εγγύηση στην  επιτροπή διενεργείας της δηµοπρασίας, γραµµάτιο συστάσεως παρακαταθήκης του Ταµείου  Παρακαταθηκών και ∆ανείων, ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισµένης Τράπεζας ή βεβαίωση του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων περί παρακαταθέσεως σε αυτό από αυτόν που επιθυµεί να λάβει µέρος  στην δηµοπρασία ή άλλου  ο οποίος  ενεργεί για  λογαριασµό του διαγωνιζοµένου, οµολογιών ∆ηµοσίου, Τραπέζης, ή Οργανισµού κοινής ωφελείας, που αναγνωρίζεται για εγγυοδοσίες, ποσό ίσο προς το ένα δέκατο (1/10) του  οριζόµενου ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς της διακήρυξης.
4) Τόπος και ηµέρα διεξαγωγής της δηµοπρασίας
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο στο Μουζάκι , στις  19 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα  Παρασκευή και ώρα 10.00π.μ.-11.00π.μ. και θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο εφ΄ όσον την πρώτη φορά αποβεί άγονη, στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι δημότες του Δήμου.

5) Ελάχιστο  όριο  της  πρώτης  προσφοράς
Ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 10,00 €/ τ.μ. και για τα δύο ακίνητα- οικόπεδα.
6) Εγγυητής
Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει τα πρακτικά της δηµοπρασίας και έτσι καθίσταται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο υπεύθυνος µε αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύµβασης.
7) ∆ικαίωµα αποζηµίωσης


Ο τελευταίος πλειοδότης δεν αποκτά δικαίωµα προς αποζηµίωση από τη µη έγκριση των πρακτικών της δηµοπρασίας από το αρµόδιο όργανο του δήµου ή της διοικητικής αρχής που έχει αντίστοιχη αρµοδιότητα.
8) Συμβόλαιο
Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται εντός  δέκα ηµερών  από της κοινοποιήσεως σ’ αυτόν της αποφάσεως περί κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσµατος της δηµοπρασίας και προ της συντάξεως  και υπογραφής του συµβολαίου, να καταβάλει ολόκληρο  το τίµηµα εις το δηµοτικό ή κοινοτικό ταµείο.
Ο τελευταίος πλειοδότης υποχρεούται όπως εντός δέκα ηµερών από την κοινοποίηση, που ενεργείται µε αποδεικτικό παραλαβής, της απόφασης της διοικητικής αρχής περί κατακυρώσεως ή εγκρίσεως του αποτελέσµατος της δηµοπρασίας, να προσέλθει µαζί µε τον εγγυητή  του για την σύνταξη και υπογραφή του  συµβολαίου,  άλλως  και  η κατατεθείσα  εγγύηση καταπίπτει  υπέρ του  δήµου  χωρίς  δικαστική  παρέµβαση.
Ενεργείται δε αναπλειστηριασµός εις βάρος του και του εγγυητή  του, οι οποίοι ευθύνονται για το µεγαλύτερο τυχόν οικονοµικό αποτέλεσµα της δηµοπρασίας από αυτό της προηγούµενης.
Μετά το πέρας της παραπάνω προθεσµίας των δέκα ηµερών  το συµβόλαιο θεωρείται ότι καταρτίστηκε οριστικά.
9) Χρονικός περιορισμός
Βασική προϋπόθεση για την εκποίηση του ακινήτου είναι ο τελευταίος πλειοδότης μέσα σε χρονική διάρκεια πέντε (5) ετών από την υπογραφή του συμβολαίου να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.
10) Ευθύνη ∆ήµου
Ο Δήµος, ή η κοινότητα δεν ευθύνεται έναντι του αγοραστού δι' οιανδήποτε εκνίκηση του πράγµατος, ουδέ  δια  τας  υπ' αυτού  υφισταµένας  δουλείας, υποχρεουµένου του δήµου  ή της  κοινότητος  εις  περίπτωσιν εκνικήσεως, να επιστρέψει εις τον αγοραστή το καταβληθέν τίµηµα ατόκως,  εις περίπτωσιν δε µερικής τοιαύτης, αναλόγου  ποσού, οριζοµένου δι' αποφάσεως του δηµοτικού ή κοινοτικού συµβουλίου, χωρίς να αποκλείεται η προσφυγή εις τα δικαστήρια
11) Επανάληψη της δηµοπρασίας

Η δηµοπρασία επαναλαµβάνεται οίκοθεν από το Δήµαρχο εάν δεν παρουσιάσθηκε κατ' αυτήν πλειοδότης. Η δηµοπρασία επαναλαµβάνεται κατόπιν αποφάσεως του Δηµοτικού συµβουλίου όταν:α) το αποτέλεσµα αυτής δεν εγκριθεί από τη Οικονοµική επιτροπή ή το Δηµοτικό συµβούλιο ή την αρµόδια  ∆ιοικητική  αρχή  λόγω  ασύµφορου του επιτευχθέντος  αποτελέσµατος  ή σφάλµατος στη διενέργεια της δηµοπρασίας, β) µετά την κατακύρωση της δηµοπρασίας, ο τελευταίος πλειοδότης και ο εγγυητής του αρνούνται να υπογράψουν τα πρακτικά, ή τη σύµβαση επίσης όταν µετά την κοινοποίηση στον  τελευταίο πλειοδότη της  εγκριτικής  επί  του  αποτελέσµατος  της  δηµοπρασίας  αποφάσεως δεν  προσέλθει  αυτός  εµπροθέσµως  για την σύνταξη και υπογραφή της σύµβασης.
Στην περίπτωση (β) η δηµοπρασία, επαναλαµβάνεται εις βάρος του τελευταίου πλειοδότη και του εγγυητή  αυτού,  ως  ελάχιστον  δε  όριο  προσφοράς ορίζεται  το επ' ονόµατι  τούτου  κατακυρωθέν ποσόν, δυνάµενο  να µειωθεί µε απόφασης του δηµοτικού συµβουλίου.
Η επαναληπτική δηµοπρασία γνωστοποιείται µε περιληπτική διακήρυξη του Δηµάρχου αναφεροµένης στους όρους της πρώτης διακήρυξης και δηµοσιευοµένης, πέντε (5) τουλάχιστον ηµέρας  προ της ηµέρας της διενέργειας της δηµοπρασίας, διεξάγεται δε σύµφωνα µε τα όσα αναφέρθηκαν.
Η επανάληψη της δηµοπρασίας ενεργείται µε βάση τη δοθείσα τελευταία προσφορά κατά την προηγούµενη  δηµοπρασία.
12) ∆ηµοσίευση ∆ιακήρυξης
Η διακήρυξη  θα δηµοσιευθεί  µε φροντίδα  του Δηµάρχου τουλάχιστον δέκα  µέρες  πριν από τη διενέργεια της δηµοπρασίας µε τοιχοκόλληση αντιγράφου αυτής  στον  πίνακα ανακοινώσεων του Δηµοτικού Καταστήµατος και στο δηµοσιότερο µέρος  της έδρας του Δήµου.
13) Πληροφόρηση ενδιαφεροµένων
Α. Πληροφορίες για τη δηµοπρασία παρέχονται από την υπάλληλο του Δήμου κ. Βήττα Αλεξάνδρα, εργάσιµες ηµέρες και ώρες στο τηλέφωνο 24453-50113.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                                                                                                 

ΚΩΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ