ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το Μαυρομμάτι «ντύθηκε» στα γιορτινά του για να υποδεχθεί εκατοντάδες θαυμαστές του ατρόμητου Αρχιστράτηγου από ολόκληρο το Νομό, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Μουζακίου για απόδοση φόρου τιμής στο άξιο τέκνο της πατρίδος μας.

Εξάλλου, ο Δήμος, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του (Ν.Π.Δ.Δ.Α.Π.Ν.), σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Μαυρομματίου και τον Πολιτιστικό ΣύλλογοΜαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», οργάνωσε γι’ αυτήν την ξεχωριστή ημέρα μία λαμπρή εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος καιΦαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού.

Ακολούθησε πομπή υπό τους ήχους εμβατηρίων που έπαιζε η Φιλαρμονική του Δήμου. Σε αυτή προπορεύονταν χορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές,από τον Πολιτιστικό ΣύλλογοΜαυρομματίου, τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής, τον ΣύλλογοΚαππαδοκιτών Καρδίτσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Θεριστάδες» Φανερωμένης Τρικάλων και το Κέντρο Χορού «Τρίκκη».

Ανάμεσά τους κυμάτιζε η Γαλανόλευκη που μετέφεραν παιδιά ντυμένα με φορεσιές της πλούσιας τοπικής μας παράδοσης ενώ, τσολιάδες ζωσμένοι με άρματα, βαστούσαν σε πορφυρένια μαξιλάρια τα όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη που φυλάγονται στο ομώνυμο μουσείο του χωριού.

Στρατιωτικό άγημα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας Ρούσσου πλαισίωνε την πομπή, στο κέντρο της οποίας δέσποζε η ανθοστολισμένη Εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, την οποία κρατούσαν στρατιώτες σε όλη την διαδρομή.

Πίσω της ακολουθούσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ιερείς Ενοριών, οι βουλευτές κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και κα Παναγιώτα Βράντζα, ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, η πρώην βουλευτής κα Ασημίνα Σκόνδρα, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, η τοπική ηγεσία του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών.

Μόλις η πομπή έφτασε στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στον Έφιππο Ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη από φορείς και συλλόγους.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ

Την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έκανε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Νίκος Βλάχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έντονη πολεμική δράση, αλλά και στον θάνατο του μεγάλου ήρωα.

Άκρως διδακτικά για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων ήταν τα τελευταία λόγια του πολέμαρχου… Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα που ανέγνωσε συγκινημένος ο κ. Βλάχος:

«Ο Χρήστος Βυζάντιος ( ο οποίος έγραψε την ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως και έζησε τον Καραϊσκάκη από κοντά, αφού υπήρξε υπαξιωματικός του ) μας περιγράφει το ψυχορράγημα του και τις τελευταίες παρακαταθήκες του[ σελ.193]: «Επί τέλους είπεν, ότι ουδεμίαν περιουσία αφήνων, ως δαπανήσας πάν ό,τιεκτήσατο χάριν της Πατρίδος, προς αυτήν την Πατρίδα, ένεκα της οποίας ηγωνίσθη και αποθνήσκει, συνιστά θερμώς τα τέκνα του».

Επίσης, ο Γιάννης Βλαχογιάννης( ιστορικός που ασχολήθηκε με τον ήρωα ) αναφέρει:«Και ποιος του ταξιδιού μου εκείνου ο τρύγος ο βασανισμένος; Μεγάλο χαμπέρι έχω, αδέρφια, εσείς που με διαβάζετε να σας μολογήσω: Όήρωάς μας δεν χάθηκε ούτε από των ανόητων είτε φανερών τις μάταιες φαντασίες, τις πλασμένες ψευτοπαράδοσές τους, ούτε από των κακών που λέγονται φανατικοί τοπικιστές τα ύποφταπεριπλέγματα. Ο ήρωάς μας, ας πέθανε. Ζη και στον αιώνα πειά θα ζήση. Αυτό είναι το χαμπέρι το τρανό. Και ζή; Θα πήτε. Ναι, αφού τον έβγαλα ο ταπεινός εγώ από της νύχτας του φτόνου, του σκόπιμου διαστρεμμού, της ανόητης και ταπεινής ψευτολογιάς τ’ αγκάθια, ζη και υπάρχει αληθινά πειά και όχι στα παραμύθια μονάχα. Ο ήρωας, της Ελλάδας ο ήρωας υπάρχει ζωντανός, παληκαράκι ακόμα ζωντανό στων Αγράφων τα κατσάβραχα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν στον κόσμο τα προαναφερόμενα χορευτικά συγκροτήματα.

Σημειώνεται ότιστην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου – Καραϊσκάκη η οποία πανηγύριζε, τελέστηκε το πρωί Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση για τον Γ. Καραϊσκάκη και για όλους τους νεκρούς απογόνους του και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στους προσκυνητές.

ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τονίζεται πως για πρώτη φορά φέτος, διοργανώθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις υπέρ του Γεωργίου Καραϊσκάκη και από την Θεσσαλική ομογένειασε Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, μα και άλλες χώρες της Υφηλίου. Αυτό διότι, μετά από εισήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου δια του προέδρου του κ. Δ. Γιώτη,της πρώην Γ.Γρ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων κ. Ρένας Γούλα και την εμπεριστατωμένη πρόταση του Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. ΓιώργουΚωτσού(στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων), αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, από όλες τις Θεσσαλικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους σε παγκόσμιο επίπεδο η μνήμη του την ίδια ημέρα που γίνονται και τα «Καραϊσκάκεια» στην γενέτειρά του το Μαυρομμάτι.