ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Γ. Κωτσός: Άστοχα τα κριτήρια μοριοδότησης και ανεπαρκής η χρηματοδότηση της νέας Δράσης κατά της νιτρορύπανσης
Με αφορμή τις οξύτατες αντιδράσεις των αγροτών της Θεσσαλίας για τα κριτήρια μοριοδότησης, αλλά και την μικρή χρηματοδότηση της υπό προκήρυξη Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. ΓιώργοςΚωτσός απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου επιστολή στην οποία επισημαίνει τα εξής:
Κύριε Υπουργέ
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες Θεσσαλών αγροτών για τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. σχετικά με την ένταξη των πληττόμενων από τη νιτρορύπανση περιοχών της χώραςκαι αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της, στο νέο πρόγραμμα (ΠΑΑ 2014 – 2020).
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι χιλιάδες στρέμματα που είχαν ενταχθεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, βρίσκονται εκτός του νέου πλαισίου, στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα, στη Μαγνησία στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
Μαζί τους περιθωριοποιούνται και εκατοντάδες βιοπαλαιστές, οι οποίοι έχουν επενδύσει το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών τους στην καλλιέργεια της γης, διότι δεν επαρκεί ο πολύ μικρός προϋπολογισμός της νέας Δράσης. Κατά τα φαινόμενα, τα διαθέσιμα κονδύλια είναι λιγότερα από αυτά της προηγούμενης περιόδου ενώ η εφαρμογή της Δράσης περιλαμβάνει περισσότερες πλέον περιοχές.
Παράλληλα, μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια στους σκληρά εργαζόμενους παραγωγούς, καθώς βλέπουν ότι με τα νέα κριτήρια ενισχύεταιη «αγρανάπαυση» των… καλλιεργητών(!) και όχι των χωραφιών τους κι’ αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, αλλά και στην κοινή προσπάθεια ανάκαμψης του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα,δέσμευση των δικαιούχων τηςνέαςΔράσης, στηνπερίπτωση της αμειψισποράς, είναι να θέτουν κάθε χρόνο σε αμειψισπορά γεωργική έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί μέχρι και στο 90%, για ένα ή περισσότερα έτη, στη διάρκεια της πενταετίας, ενώ στην περίπτωση της αγρανάπαυσης το ποσοστό της υπό αγρανάπαυσης γης μπορεί να κυμαίνεται από 30% έως 50%.
Όπως επισημαίνουν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, έτσι θα μπορεί κάποιος να εισπράττει την προβλεπόμενη ενίσχυση, εάν από τα 100 στρέμματα που έχει στη διάθεσή του, καλλιεργεί τα 90 ξηρικά χειμερινά σιτηρά ή ψυχανθή, εργαζόμενος περίπου μια εβδομάδα κατά την καλλιεργητική περίοδο! ή να αφήνει τα μισά στρέμματα ακαλλιέργητα.
Επιπλέον,ορατός είναι ο κίνδυνος εγκατάλειψης της βαμβακοκαλλιέργειας σε μια περίοδο που αποδίδουν καρπούς οι θεσμικές παρεμβάσεις της προηγούμενης πενταετίας για την σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές!
Για παράδειγμα, κάθε δικαιούχος, από τα 100 στρέμματα που έχει στη νέα δράση κατά της νιτρορύπανσης, δύναται να καλλιεργεί στα 90 από αυτά, σιτάρι και μόνο στα 10 βαμβάκι, εισπράττοντας την επιδότηση των51,3 ευρώ/στρέμμα. Στην πλειονότητά τους - αν όχι όλοι – οι ενταγμένοι παραγωγοί, μοιραία θα εγκαταλείψουν το βαμβάκι, αναλογιζόμενοι τόσο το υψηλό κόστος καλλιέργειας, όσο και τα αρδευτικά ζητήματα που δημιουργεί η έλλειψη υδάτινων πόρων.
Κύριε Υπουργέ
Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις των αγροτών και ενόψει της προκήρυξης της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», ζητώ την άμεση παρέμβασή σας:
- Για την βέλτιστη αναμόρφωση των κριτηρίων μοριοδότησης της νέας Δράσης μείωσης της νιτρορύπανσης, ώστε να προσφέρει στήριξη στους Θεσσαλούςπαραγωγούς που πραγματικά τη χρειάζονται.
- Για την αύξηση του προϋπολογισμού της νέας περιόδου, προκειμένου να μην απενταχθούν καλλιεργητικές εκτάσεις οι οποίες υποφέρουν από το συνεχώς διογκούμενο υδατικό έλλειμμα και συνεχίζουν να έχουν απόλυτη ανάγκη περιβαλλοντικής εξισορρόπησης, με δεδομένη και την υποχρέωση «πρασινίσματος» που απορρέει από τη νέα ΚΑΠ.