ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ/ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ

Γ. Κωτσός: Η κοινωνική ευαισθησία απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος των αδέσποτων»

Σε νέα βάση σε ότι αφορά στην ευθύνη αντιμετώπισής του, τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην ημερίδα-ανοιχτή συζήτησημε θέμα: «Διαχείριση- Αντιμετώπιση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς» που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Μουζακίου,σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Φίλοι Ζώων Μουζακίου», στο Δημοτικό κινηματοθέατρο της πόλης.

Όπως τονίστηκε στην διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον κατά νόμο αρμόδιο Δήμο και τις Φιλοζωϊκές οργανώσεις, αλλά ολόκληρη την κοινωνία η οποία θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου. 

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός επισήμανε:

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι

Η Διοίκηση του Δήμου Μουζακίου σε στενή συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Φίλοι Ζώων Μουζακίου», αποφάσισε να διοργανώσει την σημερινή πολύ σημαντική ημερίδα–ανοιχτή συζήτηση για δυο βασικούς λόγους…

Ο πρώτος είναι ότι το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων ζώων θα πρέπει να τεθεί πλέον σε νέα βάση σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και την ευθύνη της αντιμετώπισής του.

Ο δεύτερος, διότι πιστεύουμε πως η κωδικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στο μέλλον δεν αφορά μόνο τον κατά νόμο αρμόδιο Δήμο μας και τις Φιλοζωϊκές Οργανώσεις, αλλά όλους τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, καθώς μιλάμε για ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα.

ΜΕΙΖΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δήμος Μουζακίου και ο κάθε Δήμος έχουν την αποκλειστική ευθύνη για να βρουν και να δώσουν τις λύσεις για την εξάλειψη του φαινομένου.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, διότι δυστυχώς οι «ρίζες» του βρίσκονται στη λανθασμένη νοοτροπία της κοινωνίας μας και συγκεκριμένα στην μεγάλη ελαφρότητα με την οποία λαμβάνεται συνήθως η απόφαση απόκτησης ενός ζώου και στην προχειρότητα που γενικώς επικρατεί για την φροντίδα του!

Και τι εννοώ…

Πολλοί ιδιοκτήτες αποκτούν ζώα κυρίως για να ικανοποιήσουν κάποια έντονη φιλοζωική έφεσή τους, η για να τα δωρίσουν στα παιδιά τους χωρίς να αναλογίζονται τις μεγάλες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στα ίδια τα ζώα τους.

Έτσι ελαφρά τη καρδία, πολλές φορές τα αφήνουν ελεύθερα στις πλατείες και στους δρόμους, με αποτέλεσμα κάποια να ξεφεύγουν εύκολα από τον έλεγχό τους και να δημιουργούν προβλήματα στους συνανθρώπους μας!

Το χειρότερο είναι ότι αρκετοί από αυτούς, μόλις διαπιστώνουν ότι για οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν, η ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να φροντίζουν το/τα ζώο/α τους, δυστυχώς το/τα εγκαταλείπουν στην πόλη, η στα περίχωρα, διογκώνοντας και διαιωνίζοντας το πρόβλημα των αδέσποτων στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας και τη δημόσια υγεία!

Βεβαίως, ο νομοθέτης όρισε τους Δήμους αρμόδιους για την διοικητική διαχείριση του θέματος των αδέσποτων και ως Δήμος Μουζακίου δεν αποποιούμαστε φυσικά τον σημαίνοντα ρόλο που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία.

Το αντίθετο… Παρά την απουσία χρηματοδοτικών πόρων για να καλυφθεί αυτή η αρμοδιότητα, όλα αυτά τα χρόνια με την αρωγή και συνεργασία της εθελοντικής ομάδας «Φίλοι Ζώων Μουζακίου», κάνουμε κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Συσκέψεις, συζητήσεις, διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο και το εκπαιδευτή σκύλων που συνεργαζόμαστε, καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού κ. ά.

Υπογραμμίζω ακόμη πως το τελευταίο διάστημα, με ίδιες δαπάνες, ο Δήμος Μουζακίου έχει προβεί σε πάρα πολλές στειρώσεις, εμβολιασμούς, αλλά και αποπαρασιτώσεις αδέσποτων ζώων, ενέργειες που καλύπτουν όλο σχεδόν τον πληθυσμό στην περιοχή του.

Πρόσφατα, με αφορμή ένα σοβαρό περιστατικό επίθεσης σκύλου (ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ήταν αδέσποτος η δεσποζόμενος), σε συνδημότη μας, πήραμε την πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Δημαρχείο όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να δούμε τι άλλο περισσότερο μπορούμε να κάνουμε.

Η σημερινή ημερίδα είναι απόρροια αυτής της σύσκεψης!

Εδώ να επισημάνω ότι ήδη έχουμε δρομολογήσει νέα ενημερωτική εκστρατεία σε κυνηγούς, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, όπου θα τονιστεί η υποχρεωτικότητα του «τσιπαρίσματος» των ζώων τους και η αναγκαιότητα στείρωσης των θηλυκών.

Ειδικά σε ότι αφορά στα θηλυκά ζώα των κτηνοτρόφων, θέλω να τονίσω πως ο Δήμος μας είναι διατεθειμένος να τους βοηθήσει οικονομικά εφόσον έχει την συγκατάθεσή τους.

Επίσης, το Δασαρχείο, σε συνεργασία με την θηροφυλακή που διαθέτει ειδικό σκάνερ, αρχίζει άμεσα ελέγχους εάν τα δεσποζόμενα ζώα που κυκλοφορούν είναι «τσιπαρισμένα» από τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένου ότι σε αυτό ανατέθηκε η εν λόγω αρμοδιότητα από το νόμο.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, φίλες και φίλοι

Από αυτό το βήμα καλώ για άλλη μια φορά όλους τους φιλόζωους, τους Κυνηγούς, μα και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία να σκέπτονται πολύ σοβαρά πριν αποκτήσουν οποιοδήποτε ζώο και όταν το αποφασίζουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο θέμα της φροντίδας και ειδικά της φύλαξής του, διότι η ευθύνη που έχουν έναντι αυτού, των συμπολιτών τους και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου είναι τεράστια.

Τονίζω δε ότι η νομοθεσία που διέπει την ιδιοκτησία ζώων έγινε πια πάρα πολύ αυστηρή και προβλέπει όχι μόνο αυστηρές οικονομικές, αλλά και βαριές ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες!

Εύχομαι ολόψυχα η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας απέναντι στο μείζον ζήτημα των αδέσποτων ζώων και για την έντονη ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην υλοποίηση άμεσων, η και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που όλοι χρειαζόμαστε».

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Εισηγήσεις έκαναν ακόμη οι εξής:

·         Εκπρόσωπος της Αστυνομίας «Ο ρόλος της αστυνομίας σε περιπτώσεις παραβάσεων του Νόμου 4039/12 και 4235/14».

·         Ερμιόνη Γιαννακού, Αντιπρόεδρος Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Σωματείου ΔΙΑΣΩΖΩ «Ενεργητική-παθητική Κακοποίηση ζώων».

·         Μπουντούρης Παναγιώτης, Κτηνίατρος«Πόσο κινδυνεύει σήμερα ο άνθρωπος από τις ασθένειες των ζώων συντροφιάς αδέσποτων και μη;».

·         Μαρίνος Ρούσσος, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ζώων Συντροφιάς «Επιθετικά ζώα: Αίτια- Αντιμετώπιση».

Μετά τη διαλογική συζήτηση προέκυψαν και σοβαρές προτάσεις όπως η ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία για το ζήτημα της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα, η ειδική συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, αποστολή ενημερωτικών φυλλαδίων σ’ όλους τους δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ κλπ