ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της κ. Φανής Τσιρογιάννη, Προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ. στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας «η συμβολή της Τ.Α. στην κοινωνική συνοχή»
Ο ρόλος της ΔΗΚΕΔΗΜ στην κοινωνική συνοχή του Δήμου Μουζακίου
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ και ιδιαίτερα στον πρόεδρό της, το δήμαρχο Μουζακίου κ. Γεώργιο Κωτσό, για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα με θέμα «η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική συνοχή».
Ένα θέμα που μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο, καθώς επικρατεί μια διεθνής αναστάτωση στις σχέσεις μεταξύ των κρατών για λόγους γεωπολιτικούς, οικονομικούς, εμπορικούς, θρησκευτικούς. Αυτή η ανασφάλεια πιθανόν να επιφέρει πολλές αλλαγές στο χαρακτήρα του πληθυσμού μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως κοινωνία, να εξομαλύνουμε όσο γίνετε καλυτέρα τις όποιες κοινωνικές διαφορές που θα προκύψουν.
Σήμερα θα σας αναπτύξω μερικές από τις δράσεις και τις ενέργειες της ΔΗΚΕΔΗΜ για την κοινωνική συνοχή των δημοτών της περιοχής παρέμβασής της.
Η ΔΗΚΕΔΗΜ είναι η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Μουζακίου και αποτελεί το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, μιας και στο Δήμο μας δεν λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία ακόμη.
Ο όρος <<κοινωνική συνοχή>> είναι πολύ ευρύς, αναφέρεται πάρα πολύ συχνά στις μέρες μας από τα μέσα και έχει κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.
Στο δήμο Μουζακίου δεν υπάρχουν ανομοιομορφίες πολιτισμικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα καθώς παραμένει ακόμη μια συμπαγής και καθαρή κοινωνία.
Υπάρχουν όμως ανισότητες οικονομικού χαρακτήρα που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειές τους, το οικογενειακό εισόδημα συρρικνώθηκε κατά πολύ, νέοι δε βρίσκουν δουλειά και παραμένουν άνεργοι ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αλλεπάλληλα έξοδα που προκύπτουν, αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους απαραίτητες δραστηριότητες ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να διαμορφώσουν σωστά την προσωπικότητά τους.
Παππούδες στερούνται των αναγκών τους, ώστε από το υστέρημα τους, να βοηθήσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να τα βγάλουν πέρα.
Έτσι , ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση εσωστρέφειας και απομόνωσης, χωρίς να υπάρχει τρόπος υγιούς εκτόνωσης με κίνδυνο να αναπτυχθούν κακές συνήθειες όπως μελαγχολία, κάπνισμα, αλκοολισμός κ.τ.λ.
Εδώ έρχεται η ΔΗΚΕΔΗΜ, με τις δομές και τη δράση της, για να καλύψει κάποια κενά και να λειάνει όσο γίνεται τις ανάγκες των πολιτών της.
Με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μπαίνουμε στα σπίτια των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, των ηλικιωμένων που είτε μένουν μόνοι τους είτε είναι υπέργηροι και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, είτε είναι απομακρυσμένοι και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου. Η μέτρηση ζαχάρου, πίεσης και χοληστερίνης, η διανομή φαγητού που εξασφάλισε η ΔΗΚΕΔΗΜ σε συνεργασία με καταστήματα επισιτισμού της περιοχής, η καθαριότητα των σπιτιών, η συνταγογράφηση φαρμάκων, η ψυχοκοινωνική στήριξη, είναι μερικές από τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων του ΒσΣ. Επιπλέον, η δράση αυτής της υπηρεσίας δίνει τη δυνατότητα στην ένταξη στην αγορά εργασίας νέων ικανών για εργασία ατόμων και ιδιαίτερα γυναικών, αφού μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένες να προσέχουν τους γονείς τους.
Για την αναψυχή και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, η ΔΗΚΕΔΗΜ έχει συστήσει τα ΚΑΠΗ, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους στα εντευκτήρια, αλλά και να συμμετάσχουν δωρεάν σε εκδρομές που διοργανώνουμε τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο. Έτσι, οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, που έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά στη ζωή τους δε νιώθουν πια παραμελλειμμένοι, αλλά αντίθετα είναι ευτυχείς που στα ύστερά τους, τούς δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν όμορφα μέρη και να περάσουν ξένοιαστες στιγμές.
Για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η Κοινωφελής διεκπεραιώνει το κοινοτικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ , για περίπου χίλιους δικαιούχους του Δήμου μας. Συμπληρωματικά διενεργούσαμε και δωρεάν διανομή φρούτων, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2017/1165. Στον ίδιο κανονισμό δικαιούχοι ήταν και τα σχολεία, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Επειδή οι παραπάνω φορείς δεν είχαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, ανέλαβε η ΔΗΚΕΔΗΜ την όλη διαδικασία, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο, τη συνέργεια μεταξύ των φορέων.
Η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου (ΔΩΜ) είναι ένα άλλο εργαλείο της Κοινωφελούς μας που διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παρέχει εκπαίδευση μουσικής παιδείας στους νέους και όχι μόνο της περιοχής μας. Το διοικητικό μας συμβούλιο, με απόφασή του καθόρισε το ύψος των διδάκτρων στο χαμηλότερο επιτρεπτά επίπεδο, για να έχουν όλα τα παιδιά, όλοι οι νέοι, τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής και να εκφράσουν έτσι τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Εκτός αυτού δίνονται μεγάλες εκπτώσεις της τάξης του 30%-50% σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σε σπουδαστές που μαθαίνουν δεύτερο και τρίτο όργανο, σε σπουδαστές που συμμετέχουν στη φιλαρμονική και πολλές ακόμα διευκολύνσεις. Η δε φοίτηση στη φιλαρμονική είναι εντελώς δωρεάν. Το κοινωνικό αυτό τιμολόγιο του ΔΩΜ δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά από φτωχές οικογένειες να ασχοληθούν με κάτι τόσο όμορφο όπως είναι η μουσική, αλλά ταυτόχρονα να νιώθουν ότι είναι ισάξιο μέλλος της κοινωνίας και όχι πολίτες τρίτης κατηγορίας.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούμαστε και με τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ,ενός προγράμματος που είναι εξ’ ολοκλήρου επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Εκεί τα παιδιά του Δήμου μας μπορούν να απασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά, μαθαίνοντας χορό, μουσική, ζωγραφική , θέατρο και γυμναστική. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείουμε παιδιά που δεν είναι εγγεγραμμένα. Αντίθετα δεχόμαστε και αυτά που οι γονείς τους για κάποιο λόγο απορρίφτηκαν ή δε δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή.
Επίσης η ΔΗΚΕΔΗΜ έχει συστήσει και λειτουργεί οργανωμένο εργαστήριο αγγειοπλαστικής, όπου εκεί μπορεί κανείς με τον πηλό να κατασκευάσει τα δικά του έργα με την καθοδήγηση δασκάλου και νιώσει την ικανοποίηση της δημιουργικότητας.
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι εξυπηρετείται από ιδίους πόρους της Κοινωφελούς, φιλοξενεί άτομα όλων των ηλικιών και έχει ως στόχο την τόνωση του ψυχισμού και την εξωστρέφεια των ανθρώπων που νιώθουν απομονωμένοι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν από το μηδέν ένα όμορφο αντικείμενο με τα δικά τους χέρια. Πολλές φορές, με τα έργα αυτά στήνουμε BAZAR και τα έσοδα δίνονται για κοινωφελή σκοπό, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με το σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η ΦΛΟΓΑ».
Αυτές είναι μόνο μερικές από της δράσεις της ΔΗΚΕΔΗΜ για να διατηρήσουν συνεκτικό τον κοινωνικό ιστό του Δήμου μας. Ο αγώνας μας και η προσπάθειά μας είναι καθημερινά να εργαζόμαστε σκληρά για να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Γιατί για μας , το χαμόγελο από ένα παιδί, από έναν γονιό, από έναν παππού είχε, έχει και θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, ακόμα και από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της περιοχής .
Φανή Κ. Τσιρογιάννη |
Δημοτική Σύμβουλος Δ. Μουζακίου |
Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ. |
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ |