ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΡ.14/2021 (ΑΔΑ : ΨΙΦΜΟΛΚΤ-0ΨΨ) ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗΣ-ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ

Η ΔΕΥΑ Μουζακίου με την αρ.10/2013 απόφαση όπως αυτή τροποποιήθηκε  ακολούθως με την αρ.21/2013 του ΔΣ καθόρισε την δαπάνη διακλάδωσης – σύνδεσης των ακινήτων που θα συνδέονταν με τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Μουζακίου-Μαυρομματίου-Συν.Γ.Καραϊσκάκη. Οι ανωτέρω αποφάσεις εγκρίθηκαν με τις αρ.14/2013 & 98/2013 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου και έλαβαν έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι το ανωτέρω έργο των δικτύων αποχέτευσης για τους εν λόγω οικισμούς αποτελεί υποέργο της πράξης με τίτλο «Αποχέτευση ακαθάρτων  και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Μουζακίου» η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» με κωδικό ΟΠΣ 292679 και κωδικό ΣΑ 2010ΣΕ07580053 .
Η υπόψη πράξη μεταφέρθηκε για χρηματοδότηση και στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 με την αρ.οικ.15530/15-12-2016 απόφαση ένταξης με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ» με κωδικό ΟΠΣ 5002336 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.
Ακολούθως με την αρ. 10420/20-11-2019 απόφαση  τροποποιήθηκε η ανωτέρω πράξη συμπεριλαμβάνοντας εκτός των ανωτέρω υποέργων και τα έργα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του βιολογικού καθαρισμού.
Επισημαίνεται  ότι τα έργα των εξωτερικών διακλαδώσεων των ακινήτων με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης δεν χρηματοδοτούνταν μέχρι πρότινος από εθνικούς πόρους ή κοινοτικά κονδύλια, γι’ αυτό και οι κύριοι – δικαιούχοι των έργων όφειλαν να τα  χρηματοδοτήσουν ιδίοις πόροις και συγκεκριμένα από τα έσοδα των τελών σύνδεσης και δαπάνης διακλάδωσης – σύνδεσης όπως προέβλεπε η κείμενη νομοθεσία.
Για τον ανωτέρω λόγο η ΔΕΥΑΜ εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 10 Ν1069/80 όπως ίσχυαν , καθόρισε δαπάνη διακλάδωσης – σύνδεσης των κτιρίων από τα υπόψη δίκτυα, η οποία προκαταβάλλεται ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου. Σχετικές με το υπόψη θέμα είναι οι αποφάσεις που αναφέρονται ανωτέρω.
Με το άρθρο 96 του Ν4685/2020 νομοθετήθηκε η χρηματοδότηση της δαπάνης της εξωτερικής διακλάδωσης αποχέτευσης από την ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι την θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης και καθίσταται πλέον επιλέξιμη η δαπάνη,  με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρ.2 του ανωτέρω άρθρου αναφέρεται ρητώς ότι η δαπάνη κατασκευής δεν βαρύνει πλέον τους ιδιοκτήτες των συνδεόμενων ή των μελλόντων να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης ακινήτων.
Κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου της ΔΕΥΑΜουζακίου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή με τίτλο «Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων στα δίκτυα αποχ/σης ακαθάρτων Μουζακίου, Καραϊσκάκη, Μαυρομματίου» και έχει ως φυσικό αντικείμενο τις εξωτερικές διακλαδώσεις των ακινήτων από την ρυμοτομική γραμμή μέχρι τους κεντρικούς αγωγούς αποχέτευσης.
Σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ Μονάδα ΒΠ3 μπορεί να γίνει χρήση της ανωτέρω νομοθετικής διάταξης εφόσον αναληφθούν οι παρακάτω ενέργειες :

1)    Λήψη απόφασης του ΔΣ περί μη χρέωσης της δαπάνης διακλάδωσης – σύνδεσης στους ιδιοκτήτες των ακινήτων
2)    Ευρεία ενημέρωση των ιδιοκτητών για την ανωτέρω απόφαση με κάθε πρόσφορο μέσο (ιστότοπος, δημοσίευση στον τοπικό τύπο κ.ο.κ.)
3)    Τεκμηρίωση περί μη εγγραφής είσπραξης δαπάνης από τις συνδέσεις των ακινήτων στην λογιστική μερίδα της ΔΕΥΑ
Διευκρινίζεται ότι η επιλεξιμότητα της δαπάνης προς το παρόν, δεν έχει αναδρομική ισχύ με βάση την ανωτέρω διάταξη. Οι δαπάνες διακλάδωσης – σύνδεσης θα καταστούν επιλέξιμες εφόσον πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν μετά τις 07 Μαίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του υπόψη νόμου),
Το Δ.Σ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανωτέρω εισήγηση και τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν4685/2020,

αποφασίζει ομόφωνα :
1.    Την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρέωση καταβολής της δαπάνης διακλάδωσης – σύνδεσης με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Μουζακίου-Καραϊσκάκη-Μαυρομματίου, μέχρι την πλήρη περάτωση και θέση σε λειτουργία των υπόψη δικτύων.
2.    Την παύση ισχύος των αποφάσεων αρ.10/2013 & 21/2013 περί καθορισμού δαπάνης διακλάδωσης –σύνδεσης των εξωτερικών διακλαδώσεων ακινήτων με τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων , από εδώ και στο εξής.
3.    Τη δημοσίευση του περιεχομένου της αποφάσεως περί απαλλαγής από την δαπάνη διακλάδωσης – σύνδεσης με τα δίκτυα ακαθάρτων στην ιστοσελίδα του Δήμου Μουζακίου, την αποστολή ενημερωτικού τεύχους στους κατοίκους των περιοχών Μουζακίου-Καραϊσκάκη-Μαυρομματίου και την δημοσίευση στον τοπικό τύπο, ώστε να δοθεί ευρεία δημοσιότητα με όλα τα δυνατά πρόσφορα μέσα και κατά το δυνατό πληρέστερη πληροφόρηση των δημοτών.
4.    Συμπερίληψη του έργου με τίτλο «Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων στα δίκτυα αποχ/σης ακαθάρτων Μουζακίου, Καραϊσκάκη, Μαυρομματίου» ως υποέργο στην εγκεκριμένη πράξη της ΔΕΥΑΜουζακίου με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Μουζακίου, με τίτλο «Δίκτυα αποχ/σης ακαθάρτων & ΕΕΛ Δήμου Μουζακίου» που είναι ενταγμένη στο Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την υποβολή τεχνικού δελτίου για το υπόψη έργο



Η παρούσα απόφαση πήρε αυξ. Αριθμό 14/2021