ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 

Επιτυχημένη ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 8/3/2022, στο Mouzaki Palace Hotel, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μουζακίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Τις εργασίες παρακολούθησαν πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες της περιοχής, γεγονός που έκανε την πρόεδρο της Επιτροπής και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Μαρία Καραμπέκου να το σχολιάσει ευμενώς, αποδίδοντας τα εύσημα, διότι – όπως είπε – δείχνει την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση της ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας στα «καυτά» ζητήματα ισότητας των δυο φύλων.

Σε σύντομη τοποθέτησή της η ίδια τόνισε: «Στο επίκεντρο της συζήτησης μας σήμερα είναι η γυναίκα… Η γυναίκα που τόσα χρόνια πασχίζει και διεκδικεί. Που έχει κατακτήσει το χώρο της στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Που καταρρίπτει στερεότυπα. Που απαιτεί και δικαίως, ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση. Που έχει κάνει σπουδαία βήματα για την κατάκτηση της ισότητας και ακόμα κι αν γνωρίζει πως υπάρχει ακόμη δρόμος, αγωνίζεται. Που μιλά»!

Η κ. Καραμπέκου κατέληξε λέγοντας: «Ο καλύτερος τρόπος για την κοινωνική εμπέδωση και διάδοση της ισότητας είναι η προώθηση της από όλες τις πλευρές».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, αφού συνεχάρη την Επιτροπή για την «πολύ καλή ιδέα» της ημερίδας, επισήμανε: «Η 8η Μαρτίου δίνει το στίγμα τι πρέπει οι κοινωνίες να προτάξουν στο παρόν και στο μέλλον για να κατοχυρωθεί το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να σκέπτεται, να μιλάει, να δρα, να αρνείται ελεύθερα. Το διεκδίκησαν άλλωστε από παλιά και τελικά το κέρδισαν γνήσιες αγωνίστριες που έγιναν σύμβολα θάρρους, ανθρώπινου πείσματος, βαθιάς πίστης και ιδεολογικής αυταπάρνησης». «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία - πρόσθεσε ο Δήμαρχος - είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με το πρόσφατο, η μακρινό παρελθόν. Τυγχάνει πλέον ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες και είναι πανταχού παρούσα. Όμως, υπάρχει ένα μεγάλο… «αλλά»…, που δυστυχώς συντηρείται ακόμη και σήμερα από αμετανόητους μισογύνηδες. Ναι μεν λιγοστεύουν με την πάροδο του χρόνου, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και να αναζητούν ευκαιρίες προσβολής της γυναικείας φύσης και υπόστασης. Είναι όνειδος για την κοινωνία μας που οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Στάθης έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «η γυναίκα δεν γιορτάζει μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε μέρα.  Παλεύει συνεχώς στη ζωή, έχει άποψη, μάχεται για αυτή και δεν συμβιβάζεται ποτέ με την ταυτότητα του μικρού και αδύναμου που τις αποδίδουν εμμονικά οι διαχρονικοί αμφισβητίες της.  Έτσι κι αλλιώς, από μόνη της η γυναίκα είναι ένας μύθος που γεννάει συνεχώς άλλους μύθους στους αιώνες».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα η σκέψη μας είναι στις γυναίκες της Ουκρανίας που με τα μωρά στα χέρια πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και στις Ρωσίδες μάνες που έχουν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Αντί η παγκόσμια κοινότητα να ενώσει δυνάμεις και να εξαλείψει κάθε μορφή ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μέρα συμβολισμού και δεν πρέπει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, μακριά από εμπόδια, στερεότυπα και ανισότητες στη μόρφωση, στην εργασία, στην οικογένεια. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού, να θυμόμαστε ότι είναι και το μισό του λαού. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η συνέχεια της ζωής και ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας και ότι, η γυναίκα, όπως είπε ο Ντοστογιέφσκι, από το μηδέν κάνει τον παν».

Την ημερίδα χαιρέτησαν με επιστολές τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν εκπρόσωποί τους.

ΑΜΕΙΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι ομιλίες και η θεματολογία που περιελάμβανε το πρόγραμμα της εκδήλωσης οι οποίες διατήρησαν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, είχαν ως εξής:  

·        «Διαχρονικοί αγώνες γυναικών – Η ισότητα ως κεκτημένο - Γυναίκες σύμβολα». Ομιλητής ο εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Μουζακίου κ. Θωμάς Καλαμπαλίκης.

·        «Η πολυπλοκότητα του γυναικείου ρόλου». Ομιλήτρια η Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Καρδίτσας κ. Σταυρούλα Αλογάριαστου.

·        «Το κίνημα - me too - ως κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής». Ομιλήτρια η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ιατρός Γενικής Ιατρικής κ. Λία Ρογκανάκη.

·        «Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – Όταν το θύμα έχει φύλο - Νομικό πλαίσιο προστασίας κακοποιημένων γυναικών». Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Θεόδωρος Λαδόπουλος.

·        «Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μουζακίου και η συμβολή του στην αντιμετώπιση φαινομένων κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες». Ομιλήτριες οι υπεύθυνες του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Μουζακίου, κ. Άννα Κακαράντζα Κοινωνική Λειτουργός και κ. Μαρία Κεραμίδα Ψυχολόγος.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα όμορφο βίντεο εναλλαγής ανδρών και γυναικών ερμηνευτών του γνωστού single "Imagine", μια παγκόσμια μουσική επιτυχία του θρύλου των Βeatles Τζον Λένον. Οι στίχοι του τραγουδιού ενθαρρύνουν τον ακροατή να φανταστεί πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς περιορισμούς και σύνορα.

IMG_20220308_210331.jpg - 1,29 MB

   IMG_20220308_191117.jpg - 1,40 MB