Το ζήτημα του Ε.Ι.Ν. έθεσε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός

To ζήτημα της μεταφοράς των Μαθητικών Εστιών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας  σε 16 Δήμους της Χώρας μας, έθεσε ο Δήμαρχος Μουζακίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Μαρτίου, εκπροσωπώντας το άτυπο δίκτυο των Δήμων με Μαθητικές Εστίες.
Ο κ. Κωτσός στη εισήγησή του ανέφερε τα παρακάτω:

«Αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2508 της 4ης Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των Μαθητικών Εστιών σε 16 Δήμους της χώρα μας. Αυτοί οι Δήμοι είναι: Μουζακίου, Γρεβενών, Καλαβρύτων, Καρπενησίου, Κόνιτσας (Κλειτορίας), Ανδρίτσαινας – Κρεστενών, Μονεμβασιάς (Μολάων), Νάουσας, Σιντικής (Πορόια), Βόιου Κοζάνης (Πεντελόφου), Σουφλίου Ζακύνθου, Ζαγορίου Ιωαννίνων, Φιλιατών, Αριστοτέλη (Αρναίας), Αλμωπίας (Αριδαίας)
Μετά απ’ αυτή τη μεταφορά προέκυψαν διάφορα προβλήματα στους Δήμους όπου μεταφέρθηκαν οι Μαθητικές Εστίες που συνοψίζονται στα παρακάτω:
1.    Να διασφαλιστεί οριστικά και με σαφήνεια η άμεση μεταφορά των απαιτούμενων πόρων στους Δήμους για τη λειτουργία των Μαθητικών Εστιών, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα λειτουργήσει στραγγαλιστικά για τα οικονομικά των δήμων, καθώς το κόστος λειτουργίας είναι σημαντικό και αδύνατο να καλυφθεί από τους ούτως ή άλλως μειωμένους ΚΑΠ των Δήμων. Παρότι η μεταφορά των Μαθητικών Εστιών έγινε από το Νοέμβριο και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν προσωπικό και λειτουργικές δαπάνες, μέχρι και σήμερα δεν τους έχει αποδοθεί ούτε ΕΥΡΩ!!!
2.    Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ως επί το πλείστον παλιές και το κόστος για τη συντήρησή τους και την επιδιόρθωση βασικών τμημάτων τους είναι σημαντικό. Μεταφέρονται, όπως αναγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ, πόροι από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Εσωτερικώνγια τα έξοδα λειτουργίας αλλά όχι και συντηρήσεις και επιδιορθώσεις που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Αν δεν υπάρξει πρόβλεψη γι’ αυτό το σκοπό τότε οι Δήμοι θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να καλύψουν οι ίδιοι το μεγάλο κόστος για την επισκευή και συντήρηση των κτιρίων που στην πλειοψηφία τους είναι πεπαλαιωμένα και κακοσυντηρημένα
3.    Σε μερικές περιπτώσεις (Βλέπε Γρεβενά) υπάρχουν σε εξέλιξη εργολαβίες συντήρησης των κτιρίων των μαθητικών εστιών, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2012. Επειδή όμως τα έργα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε να υπάρξει πρόβλεψη για τη συνέχιση των εργολαβιών από το σημερινό φορέα υλοποίησης και η κάλυψη των λογαριασμών απ’ αυτόν για να μην επιβαρυνθούν οι Δήμοι με τα ποσά ολοκλήρωσης των έργων.
4.    Δεν έχει διασαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις Μαθητικές Εστίες που δεν έχουν προσωπικό.
5.    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή χρήσης μέρους ή και ολόκληρων των κτιρίων εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο να συνεχίσουν να λειτουργούν ως Μαθητικές Εστίες.

Προσδοκούμε και στη δική σας Βοήθεια προκειμένου να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό τα παραπάνω προβλήματα, με κυρίαρχο το οικονομικό, διότι μετά και τη νέα μείωση των ΚΑΠ η επί πλέον μεταφορά προσωπικού στους Δήμους μας λειτουργεί στραγγαλιστικά.
Αναμένουμε τις ενέργειές σας»